lördag, mars 31, 2007

Grön socialliberal tankesmedja?

De senaste dagarna har diverse kommentatörer på bloggen kastat både den ena och andra råsopen mot Timbro. Jag gillar Timbro, jag gillar nya idéer och jag gillar folk som tänker längre än vad näsan räcker, jag behöver inte tycka samma sak, däri ligger det fina i kråksången. Däremot kan jag nog lugnt påstå att nio av tio cuf:are hemma i Värmland inte ens har en aning om Timbros existens. Här ligger lite av problemet, idéutveckling har en tendens att bli central.

Det finns gott om idéer i Centerrörelsen men möjligheten att sprida dem uppåt i organisationen är idag högst begränsad. Det är betydligt lättare att sprida dem nedåt. Med Mauds nya förslag om en tankesmedja kanske det blir ändring på det. En av de viktigaste uppgifterna för tankesmedjan ska nämligen vara att bli en samlingspunkt för liberala krafter i hela landet.

Extra kul blir det för alla vänsterdebattörer som nu får en ny ondsint och indoktrinerande instutition att skälla på!

Vårkänslor

Jag har suttit instängd i ett gammalt dammigt riksdagshus hela veckan. Solen har lyst som besatt och det har nästan varit sommarvärme utomhus. I helgen är jag ledig sånär som besök på två stämmor. Vad händer? Jo solen har gått i pension.
Den enda vår jag kan se är mina kvistar med körsbärsblommor och påskliljor som jag köpte för dyra pengar i gamla stan. I värmland plockar man sånt i trädgården. Jag längtar hem.



onsdag, mars 28, 2007

Valberedningens förslag

Det finns ett enda uppdrag som får mig att darra ända ner till mina taniga knän. Det är förbundsordförandeuppdraget i CUF, ändå står jag med glädje och stolthet till valberedningens förfogande. Idag offentliggjordes deras förslag och uppenbarligen har jag en nästan enig valberednings förtroende. Nu borde man skriva en lång och klok text, jag struntar i det och skriver istället precis det som finns i mitt huvud just nu;

Människans kapacitet och möjligheter är grundläggande för mitt politiska engagemang. Vi har ställt till med en jäkla massa skit, därför är jag också övertygad om att vi kan ställa saker till rätta igen. Vi brukar säga att ”det börjar hos dig”, och hos mig var det på sätt och vis så. Jag har aldrig ens varit i närheten av a-barn-standard. Jag föddes med ett ganska livsavgörande fel, men som tur är var det någon annan som hade hjärnkapacitet nog för att kompensera det jag saknade i kroppsliga förmågor. Någon annan hade redan uppfunnit en helikopter som flög iväg mig, någon annan hade redan uppfunnit narkosen och någon annan fattade att det gick att operera pyttesmå barn. Det är någonstans där det börjar, människan är fantastisk.

Den fantastiska människan förtjänar att vara fri. Utifrån den övertygelsen kallar jag mig liberal. Jag tror på friheten, men jag tror också att friheten finns i en dynamisk verklighet. Min frihet inkräktar ibland på din, det är där gränsen måste dras. Jag tror på människans rätt att fatta fria beslut, men jag tror också på människans rätt att misslyckas och att det därför behövs ett socialt skyddsnät värt namnet.

Som ordförande vill jag skapa en miljöpolitik där problemen tas på största allvar men där lösningarna handlar om framtiden, inte om bevarande av gamla system och strukturer. Där ny teknik står i centrum och där det är billigt att vara miljövän, men dyrt att skita ner.

Jag vill se ett öppet samhälle där den personliga integriteten sätts i centrum, men också ett samhälle som är öppet gentemot sin omvärld. En människa som kommer till Sverige ska i utgångsläget alltid ses som en ny resurs, ett tillskott och en kompetens.

Jag vill också jobba för en jämställdhetspolitik som utgår från individens frihet. En jämställdhet som inte polemiserar, men som inte heller blundar för missgynnande strukturer och diskriminering.

CUF ska inte vara en organisation som formar politiker i grå kostymer och slipsar. Det är inte heller en organisation för människor som går på sparlåga, det är en organisation för människor som brinner. Det är en organisation som inte, fastnar i byråkrati, system och synergieffekter, utan pratar om människor, framtiden och lösningarna.

Det är mitt CUF och min vision. Nu är bara frågan hur medlemmarnas CUF ser ut.

måndag, mars 26, 2007

Jag saknar Göran

Just ikväll prioriterade jag volleybollträningen framför en mysig kväll i soffan med min Göran. Det är nämligen lite så det känns, statsministern är helt plötsligt reducerad till en vanlig man, pressad, bitter och omgärdad av människor han inte litar på.

Jag grät när Göran filmades i samband med Anna Lindhs död, jag skrattade när han pratade om sina jobberbjudanden till Bildt, jag led med honom när han pratade om sitt döda äktenskap och jag förstod hans bekymmer över Anitras inställning till förmögenhetsskatten. För mig är det helt obegripligt att Göran låter mig sitta där och skratta, gråta, vara arg, bekymrad och lycklig tillsammans med honom. Hur tänkte han?

Göran borde ha skrivit sina memoarer i bokform och läst korrekturen noga. Eftersom han uppenbarligen saknar självcensur borde kanske någon annan åta sig den uppgiften. Men men, det är på sätt och vis bra tv - precis lika folkligt som Göran Persson förmodligen upplever sig själv.

söndag, mars 25, 2007

Läsvärt i Påsk

Snart är det påsk! En helt fantastisk högtid som slår både midsommar och jul med hästlängder. Jag tänkte åka hem till värmland och äta godis och prinskorv i mängder. Dessutom tänkte jag försöka plöja igenom alla de böcker jag påbörjat men inte läst klart. I högen ligger just nu:

Radhusproletärer och ombudskapitalister. Dick Klings nya bok handlar om varför vi i Sverige byggt upp ett gigantiskt kollektivt ägande samtidigt som hushållen i stort sett saknar förmögenhet. En genomsnittlig Italienare äger sex gånger så mycket som en svensk. Finnen äger dubbelt så mycket.


Detta tål att funderas på tillsammans med ett stort påskägg. För en majoritet av Svenskarna funkar livet så länge "kranen" är igång och pengarna sipprar in, så länge systemen funkar, kylskåpet är helt, tvättmaskinen gör sin plikt, och dagen ser ut ungefär som föregående dag. Problemet uppstår då kranen av någon anledning slutar att rinna, eller när något oförutsett inträffar som gör att vattnet inte riktigt hinner stilla behovet.


Dick föreslår därför att de statliga bolagen delas ut till folket i form av aktier, en sorts folkkapitalism som skulle ge varje svensk en aktieportfölj på 70 000 :-. Läs gärna bloggen folkkapitalism.nu
I min bokhög ligger också boken; A Short History of Tractors in Ukrainian. Jag köper ofta böcker på baserat på omslaget, tycker att den principen funkar lysande. Denna bok gick helt enkelt inte att låta bli att köpa.


torsdag, mars 22, 2007

Johan har börjat blogga

Min vän och kombatant om förbundsordförandeposten i CUF, Johan Pettersson har börjat blogga.

Hårda bud i Mellerud

På senaste tiden har Melleruds slogan "Hårda bud i Mellerud" florerat i media, hemtjänstpersonalen uppskattar inte att åka runt i bilar med den texten väl synlig... Min vän Frank hittade denna sida med en sammanställning av en mängd slogans för kommuner runt om i Sverige.

Ibland tror man inte att det är sant, jag tror att jag ska bli informationschef på en kommun, det kan ju knappast bli värre... Här kommer ett par favoriter:

"Alingsås - utan oss vore korv och mos bara korv"
"Kommunen med stake"
"Bjursås - Dalarnas Schweiz"
"Surahammar - Din bit av det sura äpplet"
"Trosa - Världens ände"
"Vallentuna - var femte invånare är en häst!"
"Karlsborg - Sveriges reservhuvudstad"
"Det bästa med Landskrona är Köpenhamn"

tisdag, mars 20, 2007

Där allt är möjligt

Kommer precis från ett otroligt inspirerande möte med Ulrika Fors, företagare i Estland. Ulrika är en av de drivande i familjeföretaget Fors Mekaniska Verkstad som sedan början av 1990-talet bedriver sin verksamhet i Estland.

Efter kommunismens fall hade Estland ett smörgåsbord av olika ekonomiska system att välja bland. Kloka företrädare valde en liberal linje, vilket ledde till en smått otrolig klättring i Europas välfärdsliga. Förra året låg den Estländska tillväxten på ca 11% lönerna stiger varje år med nästan hisnande 20%.

Estland har en platt skatt på ca 22%, och en bolagsskatt på 26%. Byråkratin är minimal och skattelagstiftningen kan sammanfattas på ett par rader. Som ett annat exempel kan nämnas att det bara finns tre möjliga avdrag på deklarationen. Att deklarera via nätet är en självklarhet och när du godkänt din deklaration ska pengarna finnas på kontot inom tre dagar.

System i alla ära, men Ulrika pekar på något som många gånger är långt viktigare. Synen på företagare. I Estland är det fint att vara företagare, säger Ulrika. Antalet nya företag ökar lavinartat, människors inställning är att allt är möjligt.

Jag har aldrig varit i Estland och just människors inställning är något som är svårt för mig att verifiera. Däremot har jag varit i ett par andra före detta kommunistdiktaturer. För nästan två år sedan besökte jag en liten Transylvansk stad i Rumänien. Attityden var en helt annan, när man pratade om framtiden pratade man uteslutande om utländska industriers etablering i regionen. Inte ett ord om det egna företagandet.

Estländarna verkar ha insett något avgörande - framtiden ligger i ens egna händer. Med mössan i hand kommer man alltid att vara beroende av andra. Väljer man istället att börja tillverka och sälja egna mössor är risken att man blir beroende av vad andra väljer att lägga i den betydligt mycket mindre.

lördag, mars 17, 2007

Grattis!

Det tog bara 118 år, nu har socialdemokraterna fått sin första kvinnliga ledare. Fortfarande är 79% av alla styrelseledamöter och 87% av förbundsordföranden i LO-förbunden män.

Lycka till Mona!

Vänner


Brudarna från värmland på besök i stockholm! Bloggpostat live från Sickla udde.

fredag, mars 16, 2007

Vote for Muluken


Min andel finska läsare är högst begränsad. Jag vill ändå slå ett slag för min favoritkandidat i det finska valet. Muluken Cederborg, jag hade den stora äran att tillbringa en vecka Makedonien med denna fantastiska kvinna.

Mer info om Muluken kan man läsa här
Sfp:s mycket underhållande kampsång kan man lyssna på här

måndag, mars 12, 2007

Dagens humor 2


En sl-affisch med texten: försening? Ring ...

Dagens humor 1


Digitaltv-övergången verkar ha tagit riksdagsförvaltningen på sängen.

söndag, mars 11, 2007

Piga

Sedan jag var typ 14 har jag jobbat med en massa olika saker, på meritlistan står bland annat tågvärdinna, diskare, leksaksdemonstratör, kaffetant, vårdbiträde och städerska. Jag jobbade därför att jag ville skrapa ihop pengar till att köpa schysta saker, vissa jobb var tristare än andra men jag var jäkligt tacksam för möjligheten att tjäna pengar. Ett av de bäst betalda jobben var att städa byggbaracker åt Skanska, det var inte jättekul, men det var kul att få lön. Ett av de tuffaste jobben var som vårdbiträde, men det var också ett av de mest givande.

Om jag hade valet mellan arbete eller a-kassa skulle jag ta arbetet, i stort sett oavsett vad det var. Att få lön istället för bidrag är argument ett. Att få arbetskompisar och en mening med att gå upp på morgonen är argument två.

För mig finns inga pigjobb. Bara jobb. Varför är det inte ok att jag sysselsätter någon annan för att tvätta min tvätt eller diska min disk. Någon annan får ett jobb och jag får hjälp. Denna diskussion är obefintlig när det gäller "manliga" motsvarigheter. Varför kallar man inte folk som byter däck på andras bilar, bygger andras hus eller klistrar upp andra människors tapeter för drängar? I praktiken skulle jag kunna byta mina egna däck, klistra upp mina egna tapeter och bygga mitt eget hus, men ofta väljer jag att låta någon annan göra det.

Städbranschen omsätter idag ca 3 miljarder, varav ca 6 % är vita jobb. Ett avdrag för hushållsnära tjänster ger människor möjlighet att jobba vitt, starta egna företag, göra karriär, anställa andra, få försäkringar, anställningstrygghet, pensionspoäng etc. Det är märkligt att vissa människor tar sig rätten att bestämma vad som är bra eller dåliga jobb, eller för den delen att kalla människor för pigor.

lördag, mars 10, 2007

Där alla kan höra dig skrika

Det var vår i luften i Stockholm idag, solen sken och jag och min ”kombo” bestämde oss för att gå en promenad i Nackareservaten. Vi knallade upp i skogen vid Sickla sjö och klättrade uppför en bergsknalle.

Ibland kan man få helt galna infall, vi fick för oss att vi borde göra ett vårskrik, á la Ronja Rövardotter. Det är helt otroligt skönt att bara skrika rakt ut, tyvärr gav naturen ganska bra resonans till våra vrål och på andra sidan sjön såg vi hur en kvinna sprang ner mot vattnet och började stirra runt sig. Hon trodde förmodligen att någon höll på att drunkna.

Jag ber härmed om ursäkt å det djupaste, jag måste lära mig att det är skillnad på skog och skog. I de värmländska urskogarna kan ingen höra dig skrika, det är inte riktigt samma sak i Stockholm.

torsdag, mars 08, 2007

Någonstans gick något fel

Idag är internationella kvinnodagen. En dag som en gång utropades i det numera rivna ungdomshuset. Det gjorde ni bra, jag är högst tacksam för att man åtminstone en gång om året sätter fokus på jämställdhetsfrågan.

Men någonstans gick någonting fel. Någonstans spolade man ner tanken om jämställdhet i toaletten. Jag uppskattar inte att min politiska kompetens bedöms efter mitt utseende.

http://www.socialism.nu/index.php?page=forum&section=thread&id=14514&view=77

Långt ner på sidan, samt följande sida, hittar man en massa intressanta fakta om mig, hur jag ser ut, om min mormor är religiös, eller om jag äter grisbajs eller inte.

Grattis på internationella kvinnodagen.

onsdag, mars 07, 2007

Här är länken till programmet

Egentligen borde jag skriva något långt och klokt, men eftersom jag satt uppe till ända in på småtimmarna efter debatten och löste världsproblem med de andra deltagarna är jag lite seg i huvudet.

Här kan man i allafall se programmet.

Läs gärna kommentarerna på föregående inlägg. Det är lätt att konstatera vad som händer när argumenten tar slut. Man kastar gatsten - eller går till meningslösa personangrepp.

måndag, mars 05, 2007

Argument i morgon

Kan man förvänta sig att få ett ungdomshus? Vad händer om man inte får det, vilka medel är egentligen tillåtna? I morgon ska jag debattera kravallerna i Köpenhamn i Svt:s debattprogram Argument. Det börjar 22:00 och vi är med först.

Jag frågade min Danske kompis vad det är som håller på att hända egentligen. Han berättade att han en gång knackade på dörren till Ungdomshuset och blev avvisad med bestämdhet. Varför frågade jag, - Därför att jag ser ut som jag gör svarade han, och därför att husets "öppna sinne" bara kan apliceras på dem som tror att liberaler och konservativa är onda och att socialism är den enda framkomliga vägen.

Det blir nog en spännande diskussion i morgon.

söndag, mars 04, 2007

Varför stoppar man upp en tupp?


Uppstoppade djur är inte jättesnygga. Denna tupp är inget undantag... Jag hittade den i skålleruds bygdegård.

fredag, mars 02, 2007

Tvätt och pardans

Det är fredag kväll och jag gör något så upphetsande som att tvätta. I akutmaskinen dessutom (den maskin man använder om man är ett pucko som aldrig kommer ihåg att boka tvättstugan).

I väntan på att tvätten ska bli klar sitter jag och tittar på Let's Dance. Jag gillar konceptet att deltagarna faktiskt måste slita häcken av sig, här finns inga genvägar, utom för Lasse Brandeby som knappt gör ett enda steg. Har aldrig varit någon höjdare på pardans. Kan inte förstå hur man ska veta om man ska gå framåt eller bakåt, hur ska jag kunna veta åt vilket håll min partner har tänkt att gå? Dessutom har jag svårt att se någon logik i det folk kallar takt.

Min gamla chef gjorde ett tappert försök att skjuva runt mig på dansgolvet och hävdade med fullaste allvar att han hade träningsverk i armarna dagen efter. Har insett att det finns en poäng med att kunna dansa, det ingår ofta i den sociala koden. Kanske borde jobba på detta.

torsdag, mars 01, 2007

Kandidat till förbundsordförandeposten

Idag blev det officiellt, jag kandiderar till posten som förbundsordförande i CUF. Jag hoppas att jag får chansen att jobba för ett CUF med en vassare jämställdhetsprofil, en aldrig sviktande känsla för ett öppet Sverige och en miljöpolitik värd namnet.

Jag är stolt och glad över allt stöd jag har fått och jag är otroligt tacksam över alla uppmuntrande samtal. Min vän Magnus Andersson kandiderar också till ordförandeposten, hans blogg hittar ni i min länklista. Må bästa kvinna eller man vinna. Nu ska jag springa och köra ett lunchpass med boxning, dock i ett högst fredligt syfte.