torsdag, maj 31, 2007

Partiet

Olika människor tycker att olika saker är roliga. Jag har just suttit och ögnat igenom LO:s valanalys. Ganska intressant läsning och det går att göra ett par reflektioner.

Närheten till Socialdemokratin tog sig uppenbarligen rent fysiska uttryck.

"Fackligt valcentrum startade den 17 september 2005. Efter nyåret flyttade Fackligt valcentrum från LO till socialdemokratiska partistyrelsen på Sveavägen 68."

Detta gav flera fördelar, som tillexempel denna:

"LO befinner sig då mitt i valrörelsens hetaste hjärta."

Självinsikten gör sitt intåg då man konstaterar att det inte var medias fel att Socialdemokraterna förlorade valet. Man konstaterar också att journalisterna inte var partiska och att Alliansen bäst klarade av att presentera spännande förslag. Men det är ju också viktigt att påpeka att;

"Å andra sidan var socialdemokraterna bättre i valet 2002 än de borgerliga."

Ett långt stycke motiverar stödet till Socialdemokraterna.

"Enligt LOs egen undersökning ”Röster om facket och jobbet” anser mer än 40 procent av LO-medlemmarna att samarbetet med socialdemokraterna är positivt, de vill öka eller låta samarbetet vara oförändrat. "

Med LO:s sätt att räkna utgör uppenbarligen dessa 40 % en stabil majoritet. Men lugna puckar, det finns en lösning;

"Det är sannolikt att fler medlemmar kommer att tycka att samarbetet är bra på grund av den borgerliga regeringens politik."

Vidare kan noteras att Socialdemokraterna på flera ställen helt enkelt benämns som "Partiet". Kort, gott och kärnfullt!

Läs hela rapporten här

söndag, maj 27, 2007

En riktig statsminister

SvD har idag två analyser av Reinfeldts ledarskap som statsminister. Båda gör jämförelser med tidigare socialistiska statsministrar och ser likheter och skillnader.

Likheterna ligger tyvärr i en kass utnämningspolitik. Regeringen lovade en sak innan valet, men gör något annat nu. Givetvis är det lätt att kritisera en sittande regering för att cementera makten, men frestelsen att göra det själv, när man har chansen, verkar vara stor. Den stora skillnaden mellan den nuvarande och förra statsministern ligger förmodligen i sättet att leda regeringen. Göran Persson var den store ledaren på alla sätt och vis. Reinfeldts ledarskap kanske finns, men det syns inte.

Precis som Göran Eriksson skriver i sin analys, har vi skapat ett statsskick som gjort för Göran Persson. Det funkar att centrera makt och peka med hela handen, men inte att vara en delegerande, eller för den delen osäker ledare.

Reinfeldt måste axla ledarskapsrollen. Det betyder inte att makt ska centreras ytterligare, eller att det ska pekas med hela handen. Det betyder att det är Reinfeldts roll att peka ut en riktning och en färdväg. Det måste finnas en vision för Sverige även efter 2010 och det är statsministerns roll att måla upp den.

lördag, maj 26, 2007

Politiskt statement på ikea?


Jag har nöjet att fördriva min ledig lördag på ikea. Hittade då en hel hylla dekorerad med böcker av Kjell-olof Feldt... De var dock inte till salu.

torsdag, maj 24, 2007

Vattensprut på din bekostnad

Svt har träffat ett nytt lågvattenmärke - att spruta vatten på Statsministern. Ursäkta min moraliserande ton, men våra ledande politiker har en tämligen utsatt situation. Att i stort sett sova i samma säng som Säpo är nog ingen höjdare och lämnar inget stort humorutrymme för liknande "upptåg".

Det finns två frågor att ställa sig.

1. Hur tänkte redaktionen för detta program? Trodde de att Statsministern skulle skratta lite, torka bort vattnet och lyckligt dela med sig av de nya erfarenheterna av att göra bort sig i statlig tv?

2. Varför ska man betala för detta? Public service är bra, om det är television i allmänhetens tjänst. Detta har ingenting med Svt:s uppdrag att göra. Lägg ned Svt och lägg ut public service-uppdraget på entreprenad. Finansiera det sedan via skattesedeln.

onsdag, maj 23, 2007

Politik är bäst i praktiken

Passade på att käka lunch på "En annan salladsbar" där jag fick sällskap av både Dominika och Fredrick. Ett överspännt fackförbund och en förbannad Fredrick gav i förlängningen fantastiska sallader, tack för det Frippe.

Det är spännande att facket inte tar konflikten, bråkar man nog mycket i förväg slipper man tydligen detta. Rättvisa? Knappast. Det är lättare att slå på dem som saknar riksdagsplats.

tisdag, maj 22, 2007

Dagens PS

Om man söker på "vasterbotten cheese" på New York times hemsida får man 18 träffar, en sökning på Fredrik Reinfeldt ger fem träffar och en sökning på Maud Olofsson ger två träffar. Slutsats; osten är större än regeringen over there.

Bulle i ugnen

Saker och ting börjar återgå till vardagen igen, har varit på jobbet och börjat strukturera upp hur mitt liv ska se ut. Har också hunnit med att gå på lunch med forum för Energi och tillväxt, Ella Bohlin från Kdu, Niklas Wykman från Muf, Kalle Larsson från SSU, Erik Scheller från Luf samt div. branchföreträdare, en student och en forskare. Alla på samma gång alltså.

Vi diskuterade en färsk rapport om 1000 studenters kunskap och åsikter om klimatfrågan. Hittar den tyvärr inte på nätet, kanske dyker upp så småningom. Intressant att notera var studenternas tilltro till statliga lösningar, samt deras ovilja att själva förändra sina levnadsvanor. Undrar om de har listat ut att det ena oftast innebär det andra. Statens lösningar handlar inte om att trolla med knäna.

Hann också byta ett par ord med Ella Bohlin, hon var nedringd av media som ville bekräfta hennes graviditet. Man kan fråga sig vad de har med det att göra och lite krasst konstaterade Ella att barnet ligger i magen - inte i huvudet.

söndag, maj 20, 2007

Grattis Magnus!

Jag är tävlingsmänniska ända ut i fingerspetsarna, jag hatar att förlora. Om jag sa att jag inte är en smula bitter nu, så skulle jag ljuga. Jag är dessutom så blödig att jag gråter till Sunset Beach. Gårdagen var alltså en ganska tårdrypande historia.

Samtidigt är jag både stolt och nöjd. Magnus kommer att vara en fantastisk förbundsordförande. Vi kommer att ha lajbans tillsammans, och vi kommer att komplettera varandra. Jag ser fram emot att jobba tillsammans med honom i det verkställande utskottet som förste vice förbundsordförande.

Jag vill tacka alla dem som stödde mig före, undet och efter valet. Tack, tack tack. Ni har varit fantastiska.

lördag, maj 19, 2007

Idag avgörs ordförandevalet

Jag kan inte göra så mycket mer än vad jag har gjort. Därför känner jag mig ganska lugn. Oavsett hur det går så kommer det att gå bra för CUF - det är jag totalt övertygad om.

14:30 är tiden för valet, och jag antar att jag får skäl att återkomma i ämnet.

fredag, maj 18, 2007

Sommar, sol och... Eskil.

Solen skiner ute. Det är vårgrönt, varmt och jag är sugen på glass. Ändå väljer jag och 200 unga människor att istället sitta inne i en dammig aula för att lösa världsproblem. Det är en mäktig känsla.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson har varit på besök, även om jag önskat att allas vår Maud hade haft möjlighet att komma så skötte sig Eskil utmärkt. Det är fantastiskt med en jordbruksminister som tydligt kan deklarera att stöd och subventioner prinicipiellt sett är fel och att tullarna på etanol ska avskaffas. Det känns skönt att Eskil ser på framtiden med tillförsikt, samtidigt som han är beredd att ta tag i stora miljöproblem.

torsdag, maj 17, 2007

Fredriks avslutningstal


Just nu håller Fredrick sitt sista tal som cuf: s ordförande. Det känns både konstigt och sorgligt.

onsdag, maj 16, 2007

Debatt i NSK

Läs gärna min debattartikel i Norra skånes tidningar om varför CUF behövs.

Yo Go Göran.

Enligt Aftonbladet har Whiskyföretaget J&B anlitat JKL för att få igenom en försäljning av statliga Vin och Sprit. Nu börjas det. Som Senior Advisor för en PR-byrå kommer Göran Persson gång på gång att få finna sig i att byrån lobbar för frågor han tidigare jobbat mot.

Kan tänka mig att det är intressanta diskussioner vid frukostbordet hos familjen Persson/Steen.

måndag, maj 14, 2007

Om CUF:s stämma

På torsdag är det dags. CUF:s stämma går av stapeln i Kalmar och ryktesvägen har jag hört att antal deltagare är mer än på flera år. Det ska bli fantastiskt kul. Jag har faktiskt inte hunnit plöja igenom alla stämmohandlingar än, tänkte göra det på tåget tillbaks från Göteborg i morgon.

Bland andra Mighty Mouse har bett mig deklarera vad jag tycker om stämmans hetare frågor. Jag tror att det står ganska klart för de flesta som följt min blogg att jag inte tänker rösta för en förändring i sexköpslagen, eller att jag inte kallar mig för ekvivalist utan feminist. Jag tycker inte att ämbetet som statschef bör ärvas och är alltså inte rojalist. Vad gäller månggifte så har jag inte åsikter om hur många man väljer att älska eller gifta sig med.

I övrigt hoppas jag på vassa debatter med bra argument, välkomna att försöka övertyga mig om att jag har fel.

Cuf Göteborg


Att skriva en bra insändare var temat för kvällen i Göteborg. Ett särskilt tack till ordförande och, till lika blivande tandhygienisten, Karin Fälldin för de fantastiska tandvårdsprodukterna jag fick i present.

söndag, maj 13, 2007

I Västerås


Cuf i västmanland har ägnat söndagen åt motionsbehandling och jag var på besök. En fantastiskt trevlig dag.

onsdag, maj 09, 2007

Ego-googla

Det är aldrig bra att ego-googla, särskillt inte när man får en träff som denna. Jag var alltså lycklig vinnare av en biljett till Alpina WM i Åre -utan att veta om det.

Förmodligen fick jag ett mail som fastnade i något spam-filter. Jag vinner aldrig någonting, och när man väl gör det ska man alltså få reda på det ett halvår för sent via ego-google. Fantastiskt.

Stora transportdagen

Det har varit en intensiv dag på många sätt. Mitt uppe i allt smet jag iväg en timme för att vara med på Stora Transportdagen. Tillsammans med Claes Norgren, GD Konkurrensverket, Peter Jeppsson, VD TransportGruppen, Jan Sundling VD Green Cargo och Torborg Chetkovich, vice VD på Veolia, diskuterade jag framtiden för en Europeisk transportpolitik.

I det mesta var samsynen stor och det är bara att konstatera att transportnäringen har stora utmaningar framför sig. Jan Sundling på Green Cargo var särskillt tydlig med att branchen inte har råd att lägga ansvaret för framtid och fortlevnad på politikerna. Den politiska uppgiften är snarast att bereda vägen och undanröja strukturella hinder. Visioner och strategisk planering måste komma från någon annan...

Det är en mycket sund syn. Om fler delade den skulle mängden gnäll i Svensk samhällsdebatt sjunka lavinartat. Glaset kan vara havfullt eller halvtomt och globalisering kan vara ett hot eller en möjlighet - beroende på vem du frågar.

tisdag, maj 08, 2007

Göran Persson blir PR-konsult

Dagens industri rapporterar att Göran Persson har gått och blivit Senior advisor på PR-byrån JKL.

- Skulle inte han hålla på med folkbildning? Säger min vän Kenneth.

Det kanske är olika hur man definierar folkbildning. Eller så blev amorteringarna på gården lite väl saftiga, eller så kliade det helt enkelt i fingrarna. Det är svårt att få grepp om Göran, ena dagen är han allas vår landsfader, nästa dag gör han helt obegripliga uttalanden i en tv-dokumentär, och nu ger han sig in i PR-svängen. En sak är i alla fall säker, bilden av Persson har förändrats radikalt sedan han flyttade ut från Sagerska palatset.

måndag, maj 07, 2007

Straff, straff och straff

Lite kvällssurfning kan ge perspektiv på världen. En tjej körde utan körkort, en annan tjej snattade på Wall-mart, en tredje tjej blev kär i fel kille.

Tycka vad man vill om att Paris Hillton kör utan körkort, eller att en tjej får stå ut med offentlig förnedring för att hon snattat på wall-mart. Men för mig är det ofattbart att någon av de 2000 människorna som stenade ihjäl en 17-årig tjej ansåg sig så fria från synd att de kunde kasta den första stenen.

Kollektivt agerande kan vara vidrigt. Det värsta är att deras gemensamma självupphöjelse leder till att de rättfärdigar sitt brott. Ingen kan dömas för något som 2000 människor gjort gemensamt. Möjligtvis kan en god gud skipa någon form av rättvisa - om nu någon sådan finns.

Sunne klättrar

Sunne kommun klättrar sex platser till plats 16 i Svenskt Näringlivs företagsranking. Här kan du läsa mer om Sunnes företagarklimat.

Det värmer lite extra i hjärtat när det går bra för hemkommunen.

fredag, maj 04, 2007

Åtta meter från döden








Jag har precis återvänt från en mycket trevlig resa till Oskarshamn och SKB:s anläggningar för forskning och mellanförvar av kärnbränsle. Jag aldrig varit någon vän av kärnkraft, men ta hand om bränslet måste man – oavsett inställning till orsaken.

Oskarshamn och Östhammar konkurrerar om att bli platsen för slutförvar och beslutet tas någon gång runt 2012. På Äspölaboratoriet forskas metoderna fram och på CLAB mellanlagras kärnbränslet.

Idag finns ingen teknik för slutlagring och därför ligger allt Svenskt kärnbränsle i mellanlagring. Kort sagt kan man säga att de förvaras i basänger under 32 meter under marken Här fick man inte fota och denna bild är tagen från www.skb.se.







Det är åtta meter från vattenytan ned till kärnbränslet, och vattnet är det enda strålskyddet. Vad händer om vattnet skulle försvinna, fågade jag. - Då skulle jag inte vilja stå, blev svaret. En annan av guiderna beskrev det ungefär som att vara i en mikrovågsugn, strålningen skulle helt enkelt förstöra dina celler.
Ungefär här inträdde en viss klaustrofobisk känsla. Jag befann mig långt under markytan med bara ett par meter vatten mellan mig och en tämligen obehaglig död. För att stå ut med en sån situation krävs viss tillit till teknik, något som jag inte innehar, ett antal "what-if-scenarion" målades upp i mitt huvud.
Så småningom är tanken att det använda bränslet ska förvaras nästan 500 meter ner i berggrunden, i en kopparkapsel, byggd att hålla i en miljon år. Kapseln ska sedan inneslutas av bentonitlera. Tydligen är all kattsand, samt mycket smink gjort av denna lera. Allt detta testas nu 460 meter ner i berggrunden på Aspö.
På bilderna nedan ser ni bentonitlera, tunnlarna långt nere i berget, en kopparkapsel, samt en modell över hur förvaringen kommer att se ut.


Om ungefär tio tusen år är bränslet relativt ofarligt. Fine, använd den kärnkraft vi har idag, men jag har mycket svårt att se den som en framtida lösning. Det finns alldeles för många what-if.

onsdag, maj 02, 2007

Tillfällig minnesförlust?

Idag presenterade Socialdemokraterna sin skuggbudget. Inga större överraskningar, det mesta gick på temat; återskapa Sverige som det var innan den 17 september 2006. Krydda det sedan med en lagom dos självförnekelse och du får en rätt medioker slutprodukt.

Man konstaterar att långtidsarbetslösheten bland ungdomar inte har minskat, slår på stora trumman och glömmer samtidigt att man under de senaste tolv åren nästan har fördubblat ungdomsarbetslösheten.

Man kritiserar de stora bristerna i psykvården och väljer att bortse från det faktum att Alliansen i höstens budget satsade en halv miljard på den psykvård socialdemokraterna har skurit ned till en tredjedel sedan sjuttiotalet.

Man vill satsa på utbildning, och med den tillfälliga minnesförlusten har man glömt bort att vid regeringsskiftet var Individuella programmet det vanligaste programmet för killar i årskurs ett. Socialdemokraterna vill nu satsa mer pengar på arbetsmarknadsutbildningar samtidigt som regeringen gör en stor satsning på en lärlingsutbildning och KY-utbildning.

Ibland är det bra att inte minnas, oppositionsarbetet blir uppenbarligen lättare på det sättet.

Allianssamarbete

Konflikthantering kan ske på många olika sätt. Ett effektivt sätt är att kräva chokladtårta som plåster på såren. Folkpartiets pressis Micke gör en grym chokladtårta, här serverad med hallon och vaniljkessella.