lördag, juni 30, 2007

Hela styrelsen


Förbundsstyrelseintroduktion på Gripsholmsvik. En fantastisk men intensiv helg.

tisdag, juni 26, 2007

Som svampar ur jorden

Några av dessa CUF-bloggar har varit med ett par månader, några är helt nya. Här är i alla fall ett par CUF:are som börjat blogga. Hejja hejja. Någon dag ska jag fixa en sjukt uppdaterad bloggroll. Vill du finnas med på den? Skicka ett mail till mig.

Ingrid Gustafsson
http://gustafsson-ingrid.blogspot.com/

Stefan Lundkvist
http://ztefan.blogspot.com/

Maria Abrahamsson
http://mariaabrahamsson.blogspot.com/

Jonas Feltenmark
http://feltenmark.blogspot.com/

Mikael Ingemyr
http://ingemyr.blogspot.com/

Simon Palme
http://simon-palme.blogspot.com

Amanda Florin
http://amandaflorin.blogspot.com/

Ida Karlsson
http://ida-karlsson.blogspot.com/

Andreas Ljunkvist
http://www.andreasljungkvist.blogspot.com/

Gabriel Bergin
http://bergin.se/

måndag, juni 25, 2007

Way to go Centerpartiet

På partistyrelsen förra måndagen beslöt sig Centerpartiets partistyrelse att ställa sig bakom ett avskaffande av CSN. Eftersom jag var tjänstgörande på CUF-mandat i partistyrelsen kan jag rapportera att det rådde total enighet om detta.

Idag rapporterade Ekot om beslutet och det har varit fullt ös hela dagen. Kritiken har i stor utsträckning varit positiv, de som kritiserar förslaget verkar tycka att CSN är en alldeles ypperlig myndighet. Märkligt.

Banker klarar uppenbarligen av att låna ut pengar till alla andra och till allt annat än studenter och studier - där är det tvärstopp. Med privata baker som långivare och staten som garant skapas en sund konkurrens och därigenom bättre villkor. Det blir svårt att övertyga mig om att en statlig myndighet kan ge bättre villkor och service än flera tusen banker och bankkontor runt om i Sverige.

Lyssna gärna på studio ett där jag debatterar detta med s-studenters nya ordförande.

Världens vackraste får

Min vän Per-Anders tacka har fått lamm, och till min stora stolthet har ett av dem uppkallats efter mig. Vilken symbolik som ligger i det låter jag andra avgöra. Marie är i alla fall det vackraste får jag någonsin sett.




fredag, juni 15, 2007

Vuxenlyx

En av de mest fantastiska sakerna med att vara vuxen är att man får bestämma själv. Vilket innebär att man till exempel kan göra som min kollega Dag - äta bullar till lunch.

Andra fantastiska exempel på vuxenlyx:
- Äta godis till lunch och sprit till kvällsmat
- Vara uppe hela natten
- Att inte borsta tänderna på kvällen
- Lägga hela lönen på kläder
- Strunta i att ringa upp när man har missat samtal från mamma
- Strunta i att äta frukost
- Kolla på tv i sängen
- Äta mat direkt ur grytan
- Köpa saker på kredit
- Spela bortamatch utan att behöva skjuts...
Detta inlägg är skrivet med inspiration av mina kollegor Lotta, David och Dag.

torsdag, juni 14, 2007

Pragmatiska socialdemokrater

Verkligheten har sprungit ikapp även det Socialdemokratiska partihögkvarteret och en privatiseringsvåg sveper över Sveavägen 68.

Nu har socialdemokraterna insett att en bolagisering och lite outsourceande är ett effektivt sätt att spara pengar och effektivisera en organisation. Hos sossarna, lika väl som i det offentliga. Kanske var det samma vånda som infann sig när man upptäckte det knöliga med LAS och ville kringå de tidigare så vurmade turordningsreglerna när folk skulle sägas upp från riksdagskansliet.

Om man har fel i grunden kan det ibland vara svårt att leva som man lär.

måndag, juni 11, 2007

Skärpning

Tänk dig att skolmaten smakar skit. Ett gäng elever bestämmer sig för att demonstrera. Protesterna urartar och eleverna tar sig in i lärarrummet där de sedan buar ut rektorn. En och annan lärare skulle förmodligen läsa lusen av eleverna och ge den sedvanliga lektionen i uppförande och konsten att respektera en demokrati.

Svd rapporterar idag om de lärare som demonstrerade mot Stockholms stads bud i löneförhandlingarna. Demonstrationen urartade och lärarna tog sig in på stadshuset, buade ut ordföranden, uppträdde störande och blev utkastade.

Skärpning! Kanske har Jan Björklund en poäng med sitt resonemang om tydligare ramar och större krav i skolan. Det verkar som att vissa har ett behov av detta. Uppenbarligen har de inte ens förstått de mest grundläggande demokratiska principerna.

fredag, juni 08, 2007

Den ljusnande framtid

Jag brukar inte skriva om deprimerande och trista saker på min blogg. Jag tänker göra ett undantag nu.

Igår var jag hemma och firade syster Hannas student. I går kväll skulle jag ta tåget tillbaks till Stockholm och klev in i den lilla kiosken vid järnvägsstationen. Som vanligt har jag stora öron, men det var inte lätt att undgå att höra den man som klev in i kiosken. Uppenbarligen kände han kvinnan vid kassan och han började klaga över att han var tvungen att jobba sent. En familj skulle vräkas. Målande beskrev han kvinnan som han skulle hjälpa till tåget med packningen.

Jag köpte en Cola och gick ut på perrongen. Ungefär samtidigt kom en kvinna, med fyra barn, och en hel vagn med packning. Kvinnan verkade påverkad och åtföljdes av mannen som jag hade sett i kiosken.

Ett av barnen var en kille som jag av olika anledningar kände igen, han tog studenten samtidigt som min syster och jag hade sett honom tidigare under dagen. Där satt han, på en tågstation i kvällssolen, med en skrikande mamma, studentmössan fortfarande på huvudet och studentskylten i handen. I bakfickan stack tågbiljetterna upp.

Min egen student slutade i ett galet kalas, känslan bestod av lika delar nervositet och framtidstro. Vad han tänkte har jag ingen aning om, men en sak är säker, världen är inte rättvis.

torsdag, juni 07, 2007

Frukost


Sämre utsikt kan jag tänka mig för en frukost på trappan. Är hemma i värmland på min systers student.

måndag, juni 04, 2007

Makt

"32-1, 10-3, 14-2. Är det resultat från en dålig match? Nej, det är exempel på fördelningen mellan män och kvinnor som talar i sammanhang där Näringsministern är med. Näringsministern inkluderad."

Så skriver Elisabeth på Näringsdepartementets personalblogg www.departementet.wordpress.com. Mönstren går igen, ser precis på text-tv att bara lite drygt en tredjedel av landets Kommunstyrelseledamöter är kvinnor. Ibland kan jag bli så trött. Där den verkliga makten finns - där finns männen.


söndag, juni 03, 2007

Inte illa pinkat

DN:s pappertidning rapporterar idag om att 8200 nystartsjobb har skapats sedan årsskiftet. Av dessa har 12 procent gått till funktionshindrade, ca 20 procent till ungdomar under 25 år och 29,4 procent till invandrare. Dessa människor har dessutom fått ett riktigt jobb - med en riktig lön.

Genomsnittslönen är 18 415 kronor. 5200 personer har en lön som ligger i intervallen 15-20 000. 55 personer har en lön över 30 000.

Det är inte illa pinkat för att vara en arbetsmarknadsreform.

lördag, juni 02, 2007

Departementet - från insidan


Min vän, och till lika kombo*, Frank har startat en blogg med sina kollegor på Näringsdepartementet. Vill du veta vad som rör sig i maktens korridorer; spana in www.departementet.wordpress.com.

* Kompisar som bor tillsammans.