söndag, maj 31, 2009

Dagens pessimistpris

... Går till: SR Värmland. De har gjort en egen opinionsmätning inför EP-valet, all heder åt dem för det. Det ser dessutom stabilt ut för oss i Centerpartiet i Värmland. Dock tycker jag att följande slutsats är en smula pessimistisk:

"Valdeltagandet ser ut att bli fortsatt lågt. 2004 röstade drygt var tredje värmlänning. I vår mätning uppger 52 procent att man ska rösta på ett visst parti. Lite drygt en fjärdedel av värmlänningarna säger spontant att man inte kommer att rösta och var femte har inte bestämt sig för om eller hur de ska rösta."

Över hälften säger att de har bestämt vilket parti de ska rösta på, slutsatsen att valdeltagandet kommer att bli lågt känns en smula förhastad.

Dumpade löner?

Socialdemokraterna vill göra svenska kollektivavtal till en fråga i EP-valet, och presenterar idag en rapport om hur de vill förändra det så kallade Utstationeringsdirektivet. Om man ska ta det hela från början så handlar det om Lavaldomen. EG-domstolen slog fast att fackförbundet Byggnads agerande när ett Lettiskt företag ville bygga en skola i Vaxholm var felaktigt. Domen slår också fast att svenska fackförbund har rätt att agera för de svenska kollektivavtalens hårda kärna, som bland annat omfattar minimilöner i kollektivavtal, semester, arbetstider och en del annat.

Ändå har jag mött socialdemokrat efter socialdemokrat som hävdar att Sverige nu står inför en omfattande lönedumpning, man hotar med löner kring 20 eller 30 kronor. Ulvskog går till och med så långt att hon kallar företaget Hyrletts verksamhet för människohandel. Det är pinsamt, och framförallt ren skrämselpropaganda. Om man anser att minimilönen i ett svenskt kollektivavtal (som ligger bland de högsta i Europa) är likvärdiga med en dumpad lön, ja då är det nog läge att göra ett bättre jobb i nästa avtalsrörelse. Visa mig gärna på det kollektivavtal som har lägstalöner på 20-30 kronor i timmen. Och om det råder oklarheter kring vad minimilönen egentligen är enligt avtalet, ja då är det läge att vara tydligare.

I ett fritt samhälle har man rätten att teckna ett avtal, men också rätten att låta bli. Om ett Lettiskt företag lever upp till minimikraven i ett svenskt kollektivavtal, samt följer övrig arbetsrättslig lagstiftning i landet så är det inte rimligt att företaget sätts i blockad, och som i fallet med Laval, tvingas i konkurs. Den fria rörligheten i ska EU bevaras, och om inte arbetarrörelsen står på de Lettiska arbetarnas sida så tänker jag göra det.

fredag, maj 29, 2009

Fullt ös

Det har varit en intensiv dag. En debatt i Upplands Väsby, följd av en debatt på Kungsholmen, samt ett möte med Swedfund, vilket i sig kräver ett eget blogginlägg, men det får bli senare. Sitter nu på tåget på väg till Köpingfesten för lite kvällskampanjande. Vi kommer bland annat att bjuda på glass så om du råkar ha vägarna förbi Köping (vilket man ganska sällan har...) så är du hjärtligt välkommen förbi.

Kampanjandet går just nu lysande. CUF:are runt om i landet sliter stenhårt för ett grönt, liberalt och öppet EU. Jag sprang tillexempel förbi Elias Giertz som gör ett kanonjobb i Centerpartiets valstuga på Sergels torg.

Här kommer lite andra nedslag i kampanjen. Jag konstaterade att Christoffer Järkeborn är snyggast i verkligheten. Zaida Catalán och jag funderade dock på vad man egentligen kan tolka in i Christoffers val av storlek på roll-upen.
I går fikade jag med en delegation från det värmländska näringslivet. Både intressant och givande. Andreas och Ingrid kampanjade med sjuk entusiasm på Odenplan.



































torsdag, maj 28, 2009

C Magnus Berglund förklarar varför man inte ska rösta på Piratpartiet

I NWT:s valstafett fick jag möjligheten att ställa en fråga till C Magnus Berglund, Piratpartiets värmländske EP-kandidat.

Jag undrade hur väljarna ska förhålla sig till att Piratpartiet inte har någon åsikt i viktiga frågor som exempelvis jämställdhet, ungdomsarbetslöshet eller hur världssvälten ska lösas. Såhär svarar C Magnus Berglund (PP)

– Piratpartiet har ingen åsikt i de här frågorna. När vi röstar i dessa frågor, då gör vi som den partigrupp vi kommer att tillhöra. Vi är ett fokusparti, vi är bra på det som vi har i vårt fokus och vi har inte kompetens nog till att svara på allt annat. Vi är världens bästa röstboskap i andra frågor, bara vi får igenom våra egna.

onsdag, maj 27, 2009

Människor är resurser

I dagens Expressen gör jag ett utspel om fri arbetskraftsinvandring i EU. Jobb är ingen konstant massa som vi måste dela på, fler människor som jobbar och bidrar skapar ökad tillväxt, fler företag - och fler jobb.

söndag, maj 24, 2009

En ny bekantskap

Igår kväll tittade jag ner till min granne i Lillstugan. Där träffade jag byns nyaste husägare, Ole. Som dessutom bloggar på www.olenytt.blogspot.com. På bloggen kan du läsa nyheter från Kisterud och Oslo. Ole verkar vara en av dessa människor som är oerhört nöjd med livet, och i Kisterud verkar han ha funnit sitt paradis på jorden. Jag kan inte annat än instämma.

lördag, maj 23, 2009

En mycket bitter man

Bratsen kring stureplan har tagit över centerpartiet, det skriver sveriges bittraste man Rune Lanestrand på Newsmill. Och vem personiferar bratsen? Jo, tydligen jag. Ha ha ha, det var det roligaste jag har hört. Av vänlighet till Lanestam ska jag inte publicera det mail han skrev till mig häromdagen. Det var inte trevligt.

Lanestam bemöter mig inte i sak, han har bara bestämt sig för att jag är av hin kommen. Tänker därför inte lägga mer energi på denna man, men läs gärna Fredick Federleys inlägg i frågan.

Marie - live från storskogen i värmland, långt från Stureplan

Reflektion














Frågan är om man kan vakna upp med en vackrare utsikt från köksfönstret. Jag tror inte det. På dagens program står ett besök i Sunne, och sedan Årjäng och Töcksfors. Blir nog en fantastiskt bra dag. Vädret ger i alla fall goda förutsättningar.


Det är 15 dagar kvar till valet, såhär i morgonsolen kanske man kan kosta på sig lite reflektion över valrörelsen hittills. Debatterna handlar ofta om tre saker; svenska modellen, miljön och integritetsfrågorna. Tre frågor som både triggar debattanter och publik, men det är frågor som framförallt missgynnar moderater och folkpartister. Folkisarnas hjärtevärmare kärnkraften och euron går helt enkelt inte hem. Moderaternas flathet i frågor som rör Lavaldomen och den fria rörligheten i EU blir påtaglig.


Miljöpartiet har mycket att hämta, men debattörerna håller tämligen ojämn klass. Allt från gamla män som uttryckligen hävar att de vill gå tillbaks till 1300-talets ekonomiska system, till vassa debattörer som Zaida Catalán.
Junilistan är helt akterseglade i debatten. Inledningar om dolda skandaler (opreciserat vilka), korruption och överstatlighet tenderar att låta mer rättshaveristiska än relevanta. Socialdemokraterna har oerhört svårt att svara på hur de, rent konkret, vill sätta jobben först i EU - utan en gemensam arbetsmarknadspolitik.


Totalt partisk som jag är tycker jag naturligtvis att de centerpartistiska frågorna står sig ganska väl i debatten. Om det är sant eller inte får andra döma. Ingenting tyder på att de kommande 15 dagarna blir annorlunda. Men själv ska jag försöka hålla mig lite mer på hemmaplan i värmland.

fredag, maj 22, 2009

Replik i Aftonbladet

Idag har jag en replik i Aftonbladet på LO:s ungdomssekreterare som går till angrepp på centerpartiets förslag om mini-las. Även om jag personligen önskar att partiet skulle ta ett par kliv till så måste förslaget ändå ses som betydligt bättre än dagens system. Debatten ligger inte ute på nätet, så jag lägger ut texten här:

Sandra Viktor, från LO skriver i Aftonbladet att Centerpartiets förslag om en förändrad LAS inte ger flexibilitet åt unga. Hon hävdar också att centerpartiet har hamnat i en politikens skamvrå.

Sandra Viktor har missförstått konceptet med förslaget om en förändrad arbetsrätt. Genom att bland annat reformera turordningsreglerna skapar man en rörligare arbetsmarknad och därigenom en flexibilitet för både arbetsgivare och arbetstagare. Men förslaget är framförallt skapat för att bryta ungdomsarbetslösheten och för att undanröja de hinder som idag stänger unga ute från möjligheten att få ett jobb.

Att flexibilitet på arbetsmarknaden är bra har bland annat slagits fast av Europakommissionen, Svenskt näringsliv, och Sandra Viktors vänner i Danska LO. Precis som Danska LO vill Centerpartiet skapa trygghet genom en hög ersättning från a-kassan under den första perioden av arbetslöshet.

För oss i Centerpartiet handlar trygghet om möjligheten att få ett jobb, om att tjäna sina egna pengar och skapa ett självständigt liv. Ungas arbetsmarknad domineras av kortare anställningar, vikariat, eller projektanställningar, men orsaken till detta är just den stelbenta lagstiftning som Sandra Viktor försvarar. Småföretag vill växa och anställa, men tvekar ofta inför fasta anställningar vid oro för varsel och uppsägningar.

Frågan är vem som egentligen ska stå i poltikens skamvrå? Socialdemokraterna som år efter år har försvarat de murar som står i vägen för unga på arbetsmarknaden, eller Centerpartiet som slåss för ungas möjligheter att riva muren.

Marie Wickberg (c)
4:a på Centerpartiets lista till Europaparlamentet

Går det bra eller dåligt?

En sammanställning över opinionsmätningarna i dagens SvD pekar på hur ofantligt svårt det verkar vara för opinionsinstituten att mäta väljarströmningar i EP-valet. Centerpartiet varierar tillexempel mellan 4,8 och 7,4 procent. Det är ingen liten skillnad. Demoskop baserar sina siffror på intervjuer med strax över 1000 personer. En stor del av dessa säger troligtvis att de inte vet vem de ska rösta på, kvar är några hundra personer. Vilket innebär att ett par personer hit eller dit ger stora utslag i mätningen. Novus och Sifo intervjuar ca 2000 personer, vilket ger en lite större säkerhet.

En sammanväg undersökning vore intressant, eller en undersökning med ett större underlag. Tills dess får man helt enkelt fortsätta att bita på naglarna, och inse att det nog inte går att säga varken bu eller bä förrän rösterna är räknade.

onsdag, maj 20, 2009

Förtidsrösta idag!

Manifestera din demokratiska rätt att rösta tillsammans med Sveriges Ungdomsorganisationer, LSU. Klockan 15:00 idag samlas minst 100 unga på Sergels torg i Stockholm för att visa att unga bryr sig, och att valdeltagandet kommer att öka...

Gänget tågar sedan bort till Europahuset, på Regeringsgatan 65, där det finns möjlighet att förtidsrösta. Ta med legitimation och röstkort. För att LSU gänget ska ha lite koll vill de gärna att du anmäler dig till eventet på Facebook, eller att du mailar till LSU och säger att du vill komma. Skicka ett mail till emma.stark@rosta7juni.se.

Tyvärr är jag själv i Linköping, så jag får passa på att rösta vid annat tillfälle.

Vårrus i Västerås














Jag rusar vidare genom Sverige, denna gång på Vårruset i Västerås. Inte heller nu blev det en tid i paritet med Kallur, dock en mycket trevlig kväll. CUF i Västerås ska ha en stor eloge för alla förberedelser, och inköpet av en hel kasse Marie kex.

Morgonen började med en debatt på P1 om GMO, jag tror att det går att lyssna i efterhand här. Om ett par minuter går tåget till Linköping för bland annat besök på en folkhögskola, samt debatt på utrikespolitiska föreningen.

måndag, maj 18, 2009

Bengtsfors

Kampanjen rullar vidare. Denna gång till Bengtsfors, där ett fantastiskt kampanjteam mötte upp. I kväll blir det debatt med allmänheten som åhörare.

fredag, maj 15, 2009

Lena Ek KU-anmäler Uppsala universitet

Pratade precis med Centerpartiets europaparlamentariker Lena EK på telefon. Hon berättade att hon idag har lämnat in en KU-anmälan mot Uppsala universitet för hanterandet av de elever som stängts av från Internet, på grund av anklagelser från amerikanska filmbolag.

Lena Ek är en stark röst för ett öppet EU och Sverige. Framförallt är hon en handlingskraftig kvinna, det är vi många som tackar henne för. Själv sitter jag på tåget (skräll) på väg hem från en kanondag i Kalmar. I morgon väntar en ledig dag, det ska bli sjukt skönt.

torsdag, maj 14, 2009

Finns även på film

För den som vill se oss spurta mot mål absolut sist i Vårruset (efter de i rullstol, samt de synskadade) kan man se detta på den film som Jonas tacksamt nog har fixat... Det viktigaste är inte att vinna, utan att kämpa väl finns det de som säger.

Vårrus i Värmland

Även om dagen har ägnats åt aulapresentation på Ållebergsgymnasiet i Falköping, samt ett fantastiskt trevligt företagsbesök i Falköping så förtjänar gårdagens kampanj och Vårrus i Värmland att uppmärksammas med en liten bild.

Tack till Skaraborg och Värmland för två bra dagar med fullt ös.

Det andas Kina

P3 nyheterna på SR rapporterar idag om att universitet stänger av studenter efter påtryckningar från Amerikanska bolag. Detta helt utan bevis för att ett brott har begåtts.

På frågan om varför Uppsala universitet viker sig för påtryckningarna, när kommersiella bolag hänvisar till Ipred-lagstiftningen och kräver en domstolsprövning, svarar ansvarig för IT-säkerheten på universitetet att "De är ju inte en statlig myndighet".

Ett lustigt resonemang. Speciellt med tanke på att statliga myndigheter bör värna människors rättssäkerhet, inte ägna sig åt godtycklig inskränkning av människors möjligheter att använda Internet. Det andas Kina.

Dagens ris

Går till... Järnvägscafét i Karlstad. Klockan sex i morse klev jag in på järnvägsstationen i Karlstad. Min segdragna förkylning vill inte ge med sig, och jag var mer snorig än vad som kan anses lämpligt. Alltså går jag fram till kiosken och frågar om jag möjligtvis skulle kunna få en servett. Kvinnan i kassan svara följande

Kvinna i kassan: Har du köpt något?
Jag: Nej inte nu.
Kvinna i kassan: Är du förkyld?
Jag: Ja
Kvinna i kassan: Då får man ta med egna näsdukar, vi bedriver inte en utskänkningsverksamhet här.

Till sist fick jag ändå min servett. Den kostade henne ungefär 0,2 kronor, samt en kund som från och med idag tänker vägra att handla på Järnvägscafét.

tisdag, maj 12, 2009

Vårrus i Jönköping

Har kraschlandat i Kajsas soffa efter en mycket lyckad dag med kampanj och vårrus. Sitter just nu och tittar på pop-versionen (bokstavligt talat) av den Europeiska gemenskapen - Eurovision song contest.

Lyckligtvis har man lyckats bättre med samarbetet i EU än med musikskapandet. Det är helt omöjligt att förstå hur man lyckas rota fram denna mängd av värdelös musik. Varför tittar man egentligen? Jag skyller det på post-vårrus apati.















Kajsa och Niklas på Fenix kunskapscenter i Vaggeryd
















Gänget som sprang fem kilometer för min skull. Tack.

Vackert Rayman

Efter ett litet personligt vendetta med SJ är mina resor nu mera av det trevligare slaget, det svarta priokortet ger mig bland annat fri tillgång till internet. Lovly. Sitter på tåget på väg mot Jönköping, och kampanj samt Vårruset. Passade på att läsa Sanna Raymans fina ledare om Centerpartiet. Nu är jag visserligen part i målet, men det är lite som poesi.

"När en socialdemokrat säger sig vilja värna den lilla människan innebär värnandet i praktiken att alla små pysslingars frihet kringskärs eftersom det är enklast så. Det är stordriftsideologi anpassad för massorna.

När en centerpartist säger samma sak menar han eller hon i regel att man bör ge varje liten individ förutsättningar att nå längre och högre. Det är kanske inte lika enkelt, men det är bra mycket trevligare som människosyn betraktat. Ett småskaligare sätt att syssla med ideologi på, helt enkelt. Centerpartister har inte socialismens romantiska föreställning om kollektivet för ögonen. En centerpartist kan och vill själv."

Ytterligare kommentarer känns överflödiga.

fredag, maj 08, 2009

Olika grejer i media

Jag skriver i lite olika tidningar om varför Centerpartiet bör vässa sin profil i jämställdhetsfrågan i allmänhet, och föräldraförsäkringsfrågan i synnerhet. Läs gärna artikeln i tillexempel Sundsvalls tidning.

NWT publicerade igår ett personporträtt med anledning av EP-valet. Den artikeln går att läsa här.

onsdag, maj 06, 2009

Tack för det parlamentet och Tjeckien

Parlamentet röstade lite oväntat nej till det föreslagna Telekompaketet, eller rättare sagt så röstade man för ett av ändringsförslagen som kräver en rättegång för att någon ska kunna stängas av från nätet. Bättre än inget. Och Tjeckien röstade ja till Lissabonfördraget - Äntligen! Även om Fredrik Reinfelds kommentar i rapport känns en aning malplacerad.

- Det är glädjande. Både för att få ett Lissabonfördrag på plats som kommer att hjälpa oss att stå upp mot MC-brottslighet och andra organiserade brottslingar, men också ett viktigt steg för att underlätta det svenska ordförandeskapet, säger Reinfeldt.

Jag hör en nervös pressekreterares röst. - Var nu konkret Fredrik, på vilket sätt är Lissabonfördraget bra för oss i Sverige, hur kan vi kombinera det med moderaternas kampanj till Europaparlamentet? Aha! MC brottslingarna, de spelar på rätt strängar...

Möjligheter till ytterligare utvidgning av EU eller en ökad makt till parlamentet, vad är väl det i sammanhanget?

tisdag, maj 05, 2009

Dra bort plåstret

Inför mini-LAS säger Maud Olofsson idag, inför Centerpartiets stämma i helgen. Det kan sammanfattas som mini-bra. Partistyrelsen har identifierat ett problem – turordningsreglerna skapar en oflexibel arbetetsmarknad. Men istället för att dra bort hela plåstret på en gång, väljer man halvmesyren med utökade undantag från LAS-listan.

Det är visserligen en helt okej lappa och laga-lösning men problemet ett antalet arbetade dagar tillåts gå före prestation och relevant kompetens kvarstår. Jag hoppas att ombuden på Centerpartiets stämma tar ytterligare ett kliv och avskaffar LAS i sin helhet.


 

 

Rusade in våren i Halmstad

Sitter på tåget på väg till Göteborg, Ska våldgästa storebror innan jag i morgon bitti beger mig mot de värmländska skogarna för en liten mellanlandning innan centerstämman i Örebro inleds. Idag har jag sprungit det första i en rad av Vårrus, premiären ägde rum i Halmstad och tack vare ett fantastiskt kampanjgäng blev loppet en succé! Vykort och Mariekex delades ut till löpare och publik.







Om sexköpslagen

NWT skriver om detta i en artikel.

måndag, maj 04, 2009

Pepptalk

Jonas Rask Samuelsson filmade mitt pepp-anförande på CUF:s alldeles egna gröna 1:a majtåg. För den som missade CUF:s stämma i Östersund finns alltså möjlighet att ta igen lite av förlusten via Youtube!

Som att snatta choklad

Sveriges radio har satt ut en fejkannons med ett erbjudande om att köpa sex. Över tusen svar inkom på en vecka. I SR berättar kriminalinspektör Mats Paulsson varför;

- Skulle vi jaga en köpare som straffmässigt får någonting som motsvarar att snatta en chokladkaka på ICA och spana under flera månader, det är inte motiverat att göra det med skattepengar, säger Mats Paulsson

En tung dag

Vaknade i morse och kände mig överkörd av en traktor. Det är inte ofta jag är tokförkyld, men såhär i början av intensivstadiet i EP-kampanjen inträffar det givetvis. Fick tyvärr ställa in en debatt i Växjö. Skit.

Är sedan igår avgången vice förbundsordförande i CUF. Det känns skönt att få tid att fokusera på annat, men samtidigt otroligt sorgligt. CUF har gett mig massor, möjligheter att resa i hela sverige, och i delar av världen, tuffa debatter, många goda minnen, men framförallt några av min allra bästa vänner.

Men man måste inse när det är dags att ge sig. Jag hatar att göra saker halvbra och insåg att det inte längre var möjligt att kombinera mitt jobb med mitt engagemang i CUF. Jag är övertygad om att den nya styrelsen kommer att göra ett sjukt bra jobb.

Tyvärr känns många av de beslut som CUF-stämman tog i helgen trista. Nej till EMU, en helt oreglerad föräldraförsäkring, och legalisering av sexköp är beslut som jag kände mig tvingad att reservera mig mot. Det känns tufft att som avgången ordförande ge kritik till sitt älskade ungdomsförbund, men när Nya Wermlands tidningen ringde mig idag för att fråga om beslutet om sexköpslagen var jag tvungen att göra det.

I en värld av fria individer, där ingen människa står i beroendeställning till någon annan, där alla människor kan göra rationella och fria val, tänker inte jag vara en moralkärring och bestämma att man inte får sälja sex. Men världen ser annorlunda ut. För det första så lever vi i en ojämställd värld. För det andra finns människor som är beroende av droger, människor som har utsatts för övergrepp, människor som är fattiga, människor som på ett eller annat sätt tvingas att ta beslut de annars inte skulle ta. Det innebär att en marknad skulle vara allt annat än fri. Den som vill legalisera prostitution har slutat att slåss för samhällets mest utsatta, och beslutat sig för att endast lyssna på den lilla minoritet som hävdar att prostitution är himmelriket.

Jag har förståelse för argumentet om att synlig prostitution har blivit osynlig, och därmed svårare att bekämpa. Men lösningen är inte en legalisering av problemet. Satsa istället mer pengar och ressurser på bekämpning av prostitution och människohandel. Utdöm hårdare straff för koppleri, sluta skicka delgivning av brottet till annonyma postboxar.

Jag kan drömma mardrömmar om den dagen vi har skyltfönster med levande kvinnor till salu. Den dagen vi har en lagstiftning som tillåter detta, och den dagen vi står helt utan verktyg att hjälpa dem. I det fria valets namn.

lördag, maj 02, 2009

Dramatik

Petter Thorin, nyvald vice förbundsordförande för Centerstudenter lovade under debatten om monarkin att han skulle raka av sig sitt hår om CUF tar ställning för fortsatt konungavälde. Tyvärr åkte vi republikaner som vanligt på pisk i debatten, och nyss föll Petters vackra lockar. Rakningen skedde till tonerna av operamusik. Drama.

fredag, maj 01, 2009

Tät stämning

CUF:s förbundsstämma är invigd, i och med detta går också ungdomsförbundet in i sitt 90:e verksamhetsår. En fantastisk känsla. Det känns märkligt och sorgligt att vara avgående vice förbundsordförande, även om jag längst inne i magen känner att det är ett bra beslut.

Det är dock många som är sugna på att sitta i förbundsstyrelsen. Läs gärna deras krönikor på www.cuf.se. Känslan bland ombuden är god, men en smula spänd, egentligen sitter ingen i styrelsen säkert...