fredag, december 12, 2008

Ministerparad i pressrummet

Först kom Jordbruksministern förbi, för att försäkra sig om att han är anmäld till Julfesten. Eskil går alltid att lita på när det är dags för kalas. Skönt med ministrar som har båda fötterna på dansgolvet.

Sen kom infrastrukturministern in och undrade stilla om jag hade skrivit något mer roligt på Facebook (troligtvis med tanke på min lilla Federley-incident). Skönt att man kan roa människor, det bjuder jag så gärna på.

Nu är det dags för julglögg och en helg som faktiskt som omväxling är helt ledig!

måndag, december 08, 2008

Prestationsprinsessa

SvD skrev igår om boken Duktighetsfällan - en överlevnadshandbok för prestationsprinsessor. Duktighetssyndromet går längre och längre ned i åldrarna, menar författarna.

En bild jag både känner igen från min egen vardag, och som bekräftades häromveckan när jag var på en presentation över Ungdomsbarometern, ett statistiskt underlag om ungas livsstil och värderingar. Dubbelt så många unga tjejer som killar känner sig negativt påverkade av stress och förväntningar.

Jag har funderat ganska mycket över just detta. Inte minst därför att jag själv ibland tenderar att vara ”prestationsprinsessa”, att jag – hur mycket jag än försöker – inte kan skaka av mig det dåliga samvetet och pressen att aldrig misslyckas och att alltid prestera.

Samtidigt är det inte så enkelt som att be brudarna att tagga ned, att sänka kraven, att luta sig tillbaka. Framgång är något man måste fightas för, inte minst om man är ung tjej. Och det går bra, tjejer får högre betyg, klarar sig bättre på högskolan, och slår sig hela tiden in på de manliga områdena. Att vara jurist, läkare, eller ingenjör är inte längre synonymt med att vara man.

Paradoxen är att duktiga tjejer bidrar till en ökad jämställdhet, samtidigt som de fortfarande lever i, och får hantera, en ojämställd värld. De tar med sig prestationskraven raka vägen hem till städning, pyssel, den perfekta kroppen, bullbak, utflykter och givetvis ett fantastiskt socialt liv.

Könsroller och ojämställda strukturer måste krossas, annars riskerar jämställdhetsarbetet att åka på en rejäl backlash. Det är lättare att vara söt hemmafru är tuff karriärmorsa, få klarar av båda samtidigt.

Till sist kan man nog också konstatera att stora delar av problemet inte handlar om att kvinnor överpresterar - utan om att vissa män underpresterar. När män kommer hem går pulsen ned, kvinnors puls går upp. Jag har sagt det förut och kommer nog tyvärr säga det igen: om karlar hade tagit halva ansvaret för hem och barn hade nog mycket sett annorlunda ut.

Död åt adventsljusstaken

Tänk dig att vara invandrare från ett utomeuropeiskt land och komma till Sverige ungefär vid den här tiden på året. Människor måste tycka att vi är helt rubbade. Först och främst för att vi ens överlever det ständiga mörkret, men också på grund av våra sjukligt likriktade juldekorationer.

Vem har egentligen kommit på att vi ska ha en pyramidformad trägrej med plastljus i varenda fönster bara därför att Jesus råkade födas ungefär vid den här tiden. Vad är straffet för att vägra? Förmodligen mycket hårt, eftersom alla faller till föga.

Bilden är från Svenska Kraftnäts kontor i Råcksta. Alla de små ljusplupparna är en ful ljusstake. Är inte detta fenomen lite av Sverige i ett nötskal?

onsdag, december 03, 2008

Rödstrumpor, genetik och lagidrott

En vän skickade en länk till denna artikel i Veckans Affärer. Scanias VD Leif Östling känner att han behöver lätta på hjärtat och berätta hur det verkligen ligger till.

Genuppsättningen, tillsammans med attityder, gör att färre kvinnor än män sitter i bolagsstyrelserna, säger han till Länstidningen i Södertälje. Som tyvärr inte har lagt ut hela artikeln på nätet. Han menar också att kvinnors bristfälliga deltagande i lagsporter gör dem till mindre lämpade att sitta i bolagsstyrelser. Debatten om kvinnors låga representation i bolagsstyrelser behöver man uppenbarligen inte ta på allvar, den drivs nämligen av "rödstrumpefalangen".

Uppenbarligen tillhör inte Östling de progressiva krafterna inom svensk industri, de senaste decenniernas jämställdhetsdebatt verkar han inte ha greppat alls. Alla hästarna är inte i hagen, eller på språk som han kanske förstår: Alla lastbilar verkar inte vara parkerade i garaget.

Men min fråga är egentligen: Var är alla andra industrisnubbar? Delar de Östlings uppfattning? Om inte - ut och reagera, rasa, bli lite förbannade, berätta vad ni gör i era företag, skryt om de kvinnor som finns i era styrelser. Alternativet till en progressiv och genusmedveten industriledning med jämställdhetsambitioner är nämligen kvotering. Och hur mycket det än bär mig emot finns det risk för att jag byter sida om inte någon med titeln VD snart går ut och ger Östling lite pisk.

Slutligen. Andelen kvinnor i styrelserna för Scanias moder- och dotterbolag är, enligt Veckans Affärer, sex procent. Ytterligare kommentarer är överflödiga.

En trevlig kväll i Värmland

Igår kväll var jag med i talkshowprogrammet "Eftersnack" i Svt Värmlandsnytt, ämnet var FN och engagemang. Jag hade en mycket trevlig kväll tillsammans med Björn Starrin, (aka. Pölsa i filmen Smala Sussie), den trevlige hockeylegenden Jörgen Jönsson (att han dessutom lovade att kryssa mig i EP-valet gjorde honom inte mindre trevlig), och de två grabbarna i skivaktuella bandet Claes Cleeve and Sasquatch.
Hela programmet kan du spana in här.

Ps: Självklart spöade mitt gamla volleybollag Orion. Egentligen var det aldrig ens en match.


tisdag, december 02, 2008

Eftersnack

Ikväll är jag med i SVT:s regionala Eftersnack. Jag och Färjestads starke man – Jörgen Jönsson ska sitta i soffan. Jörgen ska förmodligen prata hockey, själv ska jag försöka hålla mig till andra ämnen.

För dig som bor i Värmland går det utmärkt att titta på tvåan ikväll klockan 22.30. För övriga kommer det att komma en länk på bloggen i efterhand. Innan sändningen ska jag dock passa på att titta på när mitt gamla volleybollag kickar ass med Orion från Degerfors.

Äntligen!

De senaste veckorna har en skoldebatt blomstrat i landets medieflora. Det har framförallt gällt frågor som;

- Att elever inte kan överklaga sina betyg
- Att det råder brist på skolsköterskor på landets skolor
- Att skolmaten är undermålig och knappt ätbar i vissa fall

God morgon. Detta har elevråd, elever, elevskyddsombud och ungdomsförbund pratat om i flera år. Vi har bemötts med en klapp på huvudet och ett halvhjärtat tack för vårt engagemang. Det behövs inte särskilt stora talanger i spådom för att konstatera att vi snart kommer att läsa om att toaletterna är så snuskiga att elever håller sig hela dagen, att kuratorer saknas på mängder av skolor, eller att arbetsmiljön är så dålig att elever blir sjuka. Även detta något som många unga har påtalat under lång tid.

Det krävs uppenbarligen att vuxna pratar om ungas problem för att de ska uppfattas som värda att ta på allvar. Ändå är det bara att tacka för debatten och välkomna de vuxna in i skolans verklighet, det är nämligen dags att någon lyfter blicken från den Björklundska skolpolitiken och tar elevernas parti.