Maud Olofsson debatterade med Jens Orback i dagens morgonsoffa. Regeringens jämställdhetspolitik fick sig en riktig sopa. Kvinnor är fattigare, sjukare och mer våldsutsatta menar Maud.
För att stoppa våldet mot kvinnor föreslår Maud fler poliser, omvänd bevisbörda och ändrade attityder i domstolarna. Jens Orback talar om ökade satsningar och utredningar.
Den största delen våld sker i hemmet. Våldet beror på maktstrukturer och könsroller, hur förhindrar man det? Frågan är om fler poliser, bättre domstolar, ökade satsningar eller en utredning till verkligen förändrar något i grunden. Problemet är fortfarande att män slår. Andra män, eller kvinnor.
Hur tusan gör man? Det går inte att sitta i en morgonsoffa och prata könsroller eller strukturer, det blir liksom inte riktigt slagkraftigt. Folk vill ha konkreta förslag, men vad händer om varken höger eller vänster klarar av att levera.
Ukraina, EU och Ryssland
10 år sedan
3 kommentarer:
Omvänd bevisbörda är faktiskt en riktigt, riktigt dålig ide. Det får aldrig bli så i en rättstat att man ska bevisa sin oskuld.
Och man får komma ihåg att en rättegång är inte mellan offret och gärningsmannen utan mellan staten och gärningsmannen. Offret ska naturligtvis ha all hjälp man kan få, men rättegången handlar alltid om gärningsmannen - och vi vill inte ha det så att gärningsmannen ska bevisa sin oskuld inför staten.
Är kvinnor mer våldsutsatta? De siffror jag sett visar snarare att män i 20 års åldern är den grupp som i högst grad riskerar att utsättas för våld.
jag håller med Björn, det finns ett klassiskt citat där man säger att i en modern rättstat så är det bättre att 1000 brottslingar går fria än att en oskyldig döms. Att bevisa skuld är alltid lättare än att bevisa oskuld, det kan vi se i flera fall under historien med häxprocesser och pedofiljakt.
Om allt jag behövde göra för att misttänkliggöra någon var att peka ut någon så skulle det bli många "guilty by association" inte ett samhälle jag tror någon vill ha.
Dessutom tror jag inte det är i bevisbördan problemet ligger, om man kommer till situationen att man måste bevisa något så har det redan gått för långt, då har kvinnan redan blivit utsatt.
Vi vet av erfarenhet att straff bara avskräcker till viss del och definitivt sällan påverkar någon som är helt uppjagad på ett eller annat sätt. Det första som slår en kvinnomisshandlare när han höjjer handen är nog inte "undrar om jag får straff för det här" utan det är att "nu djävlar ska du få".
Det vi måste hitta en lösning på är hur vi ändrar på attityderna. Hur får vi oss män att inte ens fundera på att lyfta handen? Hur injicerar vi etik och moral? Där är frågan.
Den gäller tyvärr inte bara kvinnofridsbrott även om det är ett av de svåraste, det gäller alla former av brott. Det verkar som om nivån på vad som är ok att göra mot en medmänniska sänks för varje dag som går.
En ganska tråkig utveckling.
Skicka en kommentar