tisdag, maj 24, 2005

Statligt porslin.

I covasna, Transylvanien, finns sex hotell, alla ägda av staten. Samtliga hotell ser i stort sett likadana ut, alla har samma porslin, valfriheten består av att de kan välja en blå eller röd rand, samt sätta dit sin egen logo.

Samtliga sex hotell har en hälsoanläggning dit staten skickar hjärtsjuka pensionärer på remiss. 80% av gästerna på ett av hotellen var remisspatienter vars vistelse till absolut största delen betalades av staten.

En internfakturering utan dess like. Obefintlig konkurrens, noll förnyelse. Så upplever jag det, Rumänerna å sin sida påstår att alla hotell har olika charm, vilken i mina ögon består av att ena hotellet var bygt för bönder på rekreation och därför består av betong med trädetaljer, de andra hotellen var byggda för utländska besökare och partimedlemmar och består därför mest av betong och marmor. I övrigt är de nästan identiska.

Vi åkte över ett vägarbete på en bro, vår guide sa med en suck att bron har varit under uppbyggnad i två år. Rumänien har förlorat en hel generation, den generation som växte upp under kommunismen och lärde sig att arbete inte lönar sig, de lärde sig att inte tänka, att inte ifrågasätta, de lärde sig att företagsamhet var fult och att staten alltid såg dig.

2007 ska Rumänien bli medlemmar i EU, ett av europas fattigaste länder ska kliva in i den europeiska gemenskapen. Ett land som inte längre är i kommunismens järngrepp men som fortfarande blöder efter såren.
.

5 kommentarer:

Bulten i Bo sa...

Du låter inte så där våldsamt inspirerad, vad var det som fick dig att välja just Rumänien som resemål?

Marie sa...

Jag var i Rumänien med min kommun, ett förstudieprojekt för att undersöka möjligheterna att starta ett vänortsprojekt med Kovasna.

Jag är inspirerad, även om det inte framgår av texten (Kommer mer så småningom). Rumänien och kanske framförallt Transylvanien är ett otroligt vackert land, ett vänligt folk med rika traditioner. Men det är så svårt att se allt detta, som att betrakta en vacker plats med skitiga glasögon ungefär.

Anonym sa...

Du tycker inte det är lite ytligt att såga en hel generation på basis av din erfarenhet av ett hotellrum i en småstad i Transylvanien? Och har du funderat på vad de rumäner du beskriver som indoktrinerade tycker? Jag känner gott om folk i Transylvanien som nog inte känner igen sig i beskrivningen att de lärt sig "att inte tänka, att inte ifrågasätta".

Jag föreslår att du tar en tur till järnvägshotellet i Falköping, ett besök som säkert kan ge dig inspiration till en post om hur den svenska välfärdsstaten kvävt och indoktrinerat sina undersåtar. Men är det intressant?

Den som mot förmodan är intresserad av fakta rekommenderas att ta en titt på världsbankens sida om Rumänien, där man kan läsa att medellivslängden ökar och ekonomin växer snabbt, trots att vår rumänienexpert här menar att de ser företagsamhet som något "fult".

För övrigt har Transylvanien inte ETT "vänligt folk" utan minst fyra.

/
Martin

Marie sa...

Jag kan garantera dig att Rumänerna inte lärde sig kapitalism och privat företagsamhet var något positivt under kommunistdiktaturen, men naturligtvis förändras världen, tack gode gud för det... Du kan väl knappast försvara Ceausescus diktatur och påstå att Rumänien gick framåt under kommuismen?

Och naturligtvis är det en jäkla tur att Rumäniens ekonomi växer, deras löner ligger idag på ca 1/10 av våra, samtidigt som priserna på mat kryper upp mot Eu-nivå. Problemet är bara att när deras löner stiger kommer de utländska företagen att flytta sin produktion till nästa låglöneland.

Anonym sa...

Det är inget problem, eftersom om rumänernas löner stiger så är det för att deras produktivitet ökat såpass att även andra vill anställa dem, och börjar konkurrera om arbetskraften genom att erbjuda högre löner.