onsdag, december 03, 2008

Rödstrumpor, genetik och lagidrott

En vän skickade en länk till denna artikel i Veckans Affärer. Scanias VD Leif Östling känner att han behöver lätta på hjärtat och berätta hur det verkligen ligger till.

Genuppsättningen, tillsammans med attityder, gör att färre kvinnor än män sitter i bolagsstyrelserna, säger han till Länstidningen i Södertälje. Som tyvärr inte har lagt ut hela artikeln på nätet. Han menar också att kvinnors bristfälliga deltagande i lagsporter gör dem till mindre lämpade att sitta i bolagsstyrelser. Debatten om kvinnors låga representation i bolagsstyrelser behöver man uppenbarligen inte ta på allvar, den drivs nämligen av "rödstrumpefalangen".

Uppenbarligen tillhör inte Östling de progressiva krafterna inom svensk industri, de senaste decenniernas jämställdhetsdebatt verkar han inte ha greppat alls. Alla hästarna är inte i hagen, eller på språk som han kanske förstår: Alla lastbilar verkar inte vara parkerade i garaget.

Men min fråga är egentligen: Var är alla andra industrisnubbar? Delar de Östlings uppfattning? Om inte - ut och reagera, rasa, bli lite förbannade, berätta vad ni gör i era företag, skryt om de kvinnor som finns i era styrelser. Alternativet till en progressiv och genusmedveten industriledning med jämställdhetsambitioner är nämligen kvotering. Och hur mycket det än bär mig emot finns det risk för att jag byter sida om inte någon med titeln VD snart går ut och ger Östling lite pisk.

Slutligen. Andelen kvinnor i styrelserna för Scanias moder- och dotterbolag är, enligt Veckans Affärer, sex procent. Ytterligare kommentarer är överflödiga.

Inga kommentarer: