torsdag, februari 12, 2009

En kvinna till kommissionär

Makten i EU är förtfarande bedrövligt ojämställd fördelad. Om detta skriver jag och Zaida Catalán på Newsmill. Förhoppningsvis ser regeringen till att utse en kvinna, gärna någon som ser till att Sverige får Energiportföljen. Varför inte centerpartisten Lena Ek?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker sån här "Välj en kvinna"-argumentation dels är direkt anti-liberal, dels på något sätt förlöjligar hela processen.

Jag skulle aldrig kunna motivera
för mig själv hur jag i ett sammanhang skulle kunna anställa någon eller välja någon till ett ämbete motiverat av denna persons kön eller etnicitet. Jag förstår helt enkelt inte hur du tänker.

Jag vet bara att jag inte skulle vilja söka ett jobb inom en organisation där du satt i beslutsposition, eftersom du uppenbarligen inte går efter individuell kompetens i första hand, utan sitter och värderar gruppidentiteter som den enskilde inte kan påverka.

Och nej, det handlar inte om att jag skulle ifrågasätta att det finns kvinnor som skulle vara kompetenta nog för kommissionärsposten. Det finns det visst. Flera stycken. Det handlar om sättet som du resonerar på, som utgår ifrån ett kvoteringstänk.

Marie sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Marie sa...

Hej Zeb, och tack för din kommentar. För mig är jämställdhet en del av liberalismen, en frihet att ses som individ, snarare som indelad i en grupp och tillskriven diverse egenskaper baserade på vilket kön du innehar. Men vi är inte där än, och då krävs åtgärder för att nå dit.

En grundläggande del i jämställdheten är delat ansvar - och delad makt. Detta gäller inte bara i Sverige, utan också i EU.

Jag föreslår ingen kvotering, eller att man ska välja en underkvalificerad kvinna. Jag föreslår helt enkelt att sverige ska använda sin möjlighet att göra EU lite mer jämställt. Genom att tillsätta en mycket kompetent kvinnlig kommissionär.

Det är trist att positiv särbehandling ens är ett begrepp. I den bästa av världar så vore det inte det, men tills vi når dit är det ett sätt att uppnå åtmindstone en lite mer delad makt. Jag ser ingenting antiliberalt i det.

Mvh. Marie

Anonym sa...

Jag tycker "positiv särbehandling" i högsta grad är anti-liberalt. Det ligger i själva utpekandet av kön som ett urvalskriterium.

Jag har en fråga. Säg att du har två kandidater till posten. Båda lika kompetenta och duktiga. Den ena en kvinna, som också råkar vara socialist och skeptiker till frihandel. Den andra en man, som är liberal frihandelsvän. Med ditt resonemang skulle du då föredra att kvinnan får jobbet?