måndag, november 16, 2009

Jag drack nästan kaffe med Påven

Påven och Khadaffi skyndade förbi caféterian där vi njöt av riktigt kaffe. Vi stod visserligen med en glasvägg samt en ansenlig mängd vakter emellan oss, men ändå - jag var tio meter från Påven. Det var nästan som att vi drack kaffe tillsammans. Det händer inte varje dag, eller överallt på jorden. Men när FN:s mat och livsmedelsorganisation, FAO, håller toppmöte i Rom är det möjligt.

FN:s första milleniemål tar sikte på stjärnorna och kräver att hungern ska vara halverad till 2015. Det ser inte längre särskilt ljust ut. Över en miljard människor kan inte äta sig mätta och de blir hela tiden fler. I Afrika söder om Sahara har antalet hungrade ökat med 12 procent, på bara ett år.

Orsakerna är många. Finanskris, naturkatastrofer, torka, spekulationer på världsmarknaden, krig och konflikter. Men oavsett orsak hade krisen inte behövt vara lika förödande om politiken hade förts annorlunda från början.

För att få mat i magen behövs någon som producerar råvarorna. Så länge vi inte lyckas producera näringsämnena på kemisk väg så kommer det troligtvis vara en bonde. Om du råkar vara bonde, och entreprenör, i ett land där förutsättningarna är kassa från början har du en rejäl uppförsbacke. Det kan handla om ett torrt klimat, eller ett klimat som ofta drabbas av översvämningar. Det kan handla om krig och konflikter som ödelägger allt du byggt upp. Om du är kvinna (vilket 80 procent av världens bönder är) så kan det handla om diskriminerande lagstiftning och i vissa fall traditioner som gör att du inte tillåts ärva eller äga mark. Eller att du inte har ett formellt jobb, och därför nekas lån på banken för dina investeringar, vilket drabbar ungefär 75 procent av världens kvinnor enligt UNDP.

Lösningen måste ske i två parallella spår. Det första handlar om action nu - se till att människor inte svälter ihjäl idag och i den nära framtiden. Behovet av humanitärt bistånd är på många platser akut. Den fruktansvärda bilden i denna artikel från DN säger mer än tusen ord.

Men i det långa loppet krävs något helt annat. 2050 kommer jordens befolkning att bestå av över nio miljarder människor. Matproduktionen måste då, enligt FAO, öka med 70 procent jämfört med dagens nivå. Om det ska bli möjligt krävs äganderätt, frihandel, demokratisk utveckling, överföring av effektiv odlingsteknik, och inte minst investeringar i utvecklingsländernas jordbrukssektorer. FAO hävdar att ekonomisk tillväxt i jordbrukssektorn har visats sig vara dubbelt så effektiv som tillväxt i andra sektorer för att bekämpa hunger.

Det finns en del att ta tag i, men tyvärr är det lättare att prata och att lova – än att faktiskt göra. Jag funderar på om Khadaffi och Påven kom fram till något klokt på det lilla mötet utanför cafeterian i FAO:s högkvarter? Troligtvis inte.

1 kommentar:

Ahrvid Engholm sa...

Ett viktigt sätt att göra världen bättre är att nu äntligen avskriva det här enormt dyrbara, påstådda "klimathotet". Och det finns grund för det nu, efter avslöjandet av den gigantiska klimatforskarfuskskandalen Climategate. (Googla bara på "climategate".) Svensk media försöker mörka, men det kommer inte att funka. Utländsk media skriver mycket och nätet kokar.

--Ahrvid