tisdag, maj 10, 2011

Snärtan som inte förtjänade att vara med


Bilden är oerhört dramatisk, kärnan i amerikansk utrikes- och säkerhetspolitik sitter samlade med blicken riktade mot en monitor. USA:s ärkefiende har precis eliminerats, live… Stämningen är så tät att den går att skära med kniv.

Men vilka är de, dessa 13 människor i rummet? Jag minns mycket väl hur jag för drygt en vecka sen tittade en extra gång på bilden och såg en ung tjej, som liksom
kikar fram bakom de andras ryggar, det ser ut som att hon måste stå på tå. Ingenstans nämns hennes namn, inte ens när de övriga tolv namnges.

Och nu har en fanatiker med religionen som ursäkt, bestämt sig för att hon inte ens ska få vara med på bilden när den publiceras i tidningen Di Tzeitung. Varken hon eller självaste Hillary Clinton tillåts vara med, kreativt nog har man har helt sonika redigerat bort rummets två kvinnor.

Och förklaringen? Kvinnor bör uppskattas för ”vilka de är och vad de gör, inte för hur de ser ut”. Jo tack, men det är lättare att uppskattas om man inte raderas ut från historien.
Enligt tidningens utsago förbjuder judisk religion diskriminering baserat på kön, borde då inte det samma gälla män? Obama är som vanligt sjukt sexig när han ser sådär bestämd ut, det kan väl inte vara okej?

Tjejen längst bak då, vem var hon egentligen, hon som inte förtjänade att nämnas vid namn? Jo, tydligen har hon ett namn; Audry Tomason, titeln är ”Director for Counterterrorism”. Med andra ord sannolikt en av hjärnorna bakom insatsen som till sist hittade världens mest eftersökte man och garanterat en av de mäktigaste personerna i amerikansk säkerhetspolitik. Jag googlade hennes namn och hittade en intressant artikel i The Daily Mail.

Snärtan längst bak i rummet var inte värd att nämna, och tillsammans med utrikesministern var hon inte värd att finnas på bild i en amerikansk tidning… Fördomar kan uppenbarligen skriva om historien, även år 2011.

2 kommentarer:

Rickard Nordin sa...

Jag tror faktiskt hon var omnämnd när GP listade personerna i rummet.

Blev också väldigt nyfiken på vem det var när hon liksom kikade fram.

kajo sa...

Välformulerat, Marie! :-)