tisdag, september 06, 2005

Brist på kvinnliga hjärtan i vården?

Tänk Hjärtinfarkt och du tänker förmodligen på en överviktig man i övre medelåldern. Think again...

En mycket intressant debattartikel i DN upplyser om att hjärtinfarkt är den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor, och är till och med vanligare hos kvinnor än hos män. Att dö i hjärtinfarkt är tio gånger vanligare än att dö i bröstcancer. Kvinnor visar andra symptom och får andra biverkningar på medicin än män, dödligheten är högre hos kvinnor och kvinnor vårdas i större utsträckning än män på vanlig vårdavdelning. Undersökningar visar även att kvinnor nedprioriteras jämfört med män när de ringer efter ambulans.

Trots detta är forskning inriktad på kvinnor minimal...

Kan vi verkligen acceptera dessa fakta utan att agera? När kan vi få studier med tillräckligt antal kvinnor? Först när vi får det kan vi behandla kvinnor enligt vetenskapen. Men medan vi väntar, ska kvinnorna behandlas som män eller annorlunda?
Så skriver undertecknarna av artikeln i DN Eva Swahn och Karin Schenck-Gustafsson, båda överläkare. Mycket mycket skrämmande, strukturer och fördomar har uppenbarligen byggts upp under en lång tid. Hur många visste egentligen att det är tio gånger vanligare att dö av hjärtinfarkt än bröstcancer, eller att detta är den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor? Jag hade inte en aning...

Genusperspektivet har infogats på många skilda områden, i skolan, i militären, i idrottsvärlden, i politiken, till och med i taxin och hos frisören men uppenbarligen har vi glömt det mest livsavgörande - inom vården.

Inga kommentarer: