tisdag, april 26, 2005

Slå ihop veckorevyn och Slitz

I veckorevyns jubileumsnummer slår man på stort och lottar ut skönhetsprodukter för stora belopp, bland priserna finns en s.k. Restylane-injektion. Eller med andra ord en spruta i läppen för att få den att svullna upp.

Detta kommer från en tidning som för några år sedan drog sig ur Fröken Sverige tävlingen, då tidningen under Emma Hambergs intåg skulle få en mer feministisk inriktning. Emma är borta, ersatt av Charlotta Gustafsson, och tidningen har lagom till sitt jubileum antagit en syn på kvinnan som hör hemma ungefär vid tiden för tidningens grundande -1935.

Reaktionerna mot tävlingen har varit starka, så starka att chefredaktör Charlotta har tvingats gå ut på i tv och på VR: s hemsida för att be om ursäkt. En ursäkt som inte förtjänar namnet utan istället är en lång bortförklaring, med formuleringar som att det inte är ett permanent ingrepp, att målgruppen är personer över 20 år och att läsarna måste kunna ta eget ansvar. Det spelar ingen roll Charlotta, hur ni än förklarar er så bidrar er tidning till den utseendefixering som ökar hos båda könen och dessutom sprider sig längre ned i åldrarna.

På hemsidan kan man förutom ursäkten till läsarna även läsa Kicki Normans krönika "Festfet" hon avslutar sin text med frågan: "Kan du acceptera din kropp som den är?" Kan Charlotta Gustafsson, Kicki Norman och resten av Veckorevyns redaktion göra det? Uppenbarligen inte, det är förmodligen lättare att spruta in lite Restylane i läpparna.

Det går inte längre att se skillnad på Slitz och Veckorevyns framsida, ett brutalt effektivt försäljningsknep, killarna vill ha tjejer som ser ut som de på framsidan av Slitz, tjejerna vill se ut som de på framsidan av Veckorevyn, cirkusen är igång. Det är inte konstigt att har ett samhälle där 11-åringar har stringtrosor och 4-5 % av alla kvinnor någon gång drabbas av en allvarlig ätstörning. En del av ansvaret för detta ligger just hos tidningar som Veckorevyn och Slitz.
Det tål även att påpekas att tävlingen inte har dragits tillbaka. Kontentan av den långa "ursäkten" på hemsidan är att en eventuell vinnare som är under 18 år kommer att få ett paket med skönhetsprodukter till samma värde som läppförstoringen. På vilket sätt är detta bättre? På vilket sätt gav läsarnas reaktioner resultat?

Veckorevyn! Är det inte lika bra att gå ut med rent mjöl i påsen? Om ni anser att tjejer ska förändra för att behaga – stå för det. Sluta varva krönikor om hur man accepterar sin kropp med tävlingar där man kan vinna kemiska injektioner i läpparna. Eller varför inte ta det hela ett steg längre, slå er ihop med Slitz, syftet med tidningarna är ju uppenbarligen det samma – att göra kvinnan till ett objekt.

1 kommentar:

Magnus Andersson sa...

Måste även passa på att berömma dig för artikeln... blir så arg på dubbelmoral, bra att ni tog tag i det här!