torsdag, april 21, 2005

Vad ska man läsa?

Häromdagen knallade jag in i mataffären, egentligen behövde jag bara ta ut en hundring på kortet, men märkligt nog så känner jag att om man går in i en affär så ska man köpa något också. Bestämde mig för att en tidning var lagom seriöst och började kolla runt lite i tidningshyllan.

Började med kvällstidningarna, men eftersom jag inte är det minsta intresserad av Olindas läppar, kärleksaffärer eller förföljare föll dessa bort ganska snabbt. Morgontidningarna hade jag redan läst, så de var inte aktuella.

Vandrade vidare mot veckotidningshyllan och började botanisera... Insåg ganska snart att det inte finns en tidning som inte talar om hur mycket jag borde väga, vad jag borde ha på mig, hur mitt hus borde se ut, vem jag ska umgås med, vart jag ska åka på semester, hur mitt hår bör se ut eller hur man tar bort håret på smidigast sätt. Helt otroligt.

Jag har ett väldigt starkt minne från min tidiga tonårstid, dagen jag upptäckte att jag hade nariga armbågar. Jag slog upp en sida i min nyinköpta Frida tidning och där fanns en halv sida om hur man får mjuka armbågar. Jag hade aldrig tidigare reflekterat över mina nariga ambågar och den första tanken som slog mig var att -aha, ännu en sak man måste hålla koll på.

Kontentan av mitt något virriga resonemang är att dessa tidningar prackar på ett budskap som bit för bit smyger sig in i vårt medvetande tills vi inte längre är 100% säkra på att vi duger som vi är. Det finns 10 000 krav vi bör uppfylla för att vara den perfekta tjejjen, kvinnan, flickan eller för den delen killen, mannen eller pojken.

Så ge mig tips, vad ska jag läsa för att slippa känna mig värdelös? Jag vill läsa om inspirerande personer, nya idéer, andra kulturer och en förbaskat massa annat, men jag hittar inte tidningen... Jag kanske får ge upp och gå till biblioteket istället.

2 kommentarer:

Bulten i Bo sa...

Så ge mig tips, vad ska jag läsa för att slippa känna mig värdelös?

Din egen blogg, naturligvis!

Jag är ledsen, men med inlägg med denna kvaliteten är det ofrånkomligt att man hamna bland Bulten i Bos rekommenderade bloggar. Om du upplever det som kränkande att behöva hamna mitt bland andra grötätande snart pensionerade 1 majdemonstanter, så får du väl höra av dig och klaga!

Personligen har jag dock en sorts insikt av att de sidor jag läser i Aftonbladet (kultur/ledare mm) inte skulle produceras om inte skräpsidorna drog lösnummerköpare.

Erik Hultgren sa...

Har själv haft en liknande upplevelse. Skulle åka tåg en timme och kände att jag behövde något att läsa, så jag gick in på preebyrån för att köpa en tidning. Hade ungefär samma upplevelse som dig.
Det hela slutade med att jag köpte en pocketbok istället...