fredag, juni 02, 2006

Vansinnigt Byggnads!

Ibland undrar man hur världen egentligen fungerar. Henrik Gustavsson i Linköping driver ett litet byggföretag. Han ville undvika att jobba på ackord och skrev därför inte på Byggnads kollektivavtal. Istället gav han sina fyra anställda bättre löner och försäkringar. Nu hotar facket med blockad.

- Det handlar i stort sett om en rättvisefråga, säger Roland Söderberg, ombudsman vid Byggnads om blockadhotet till Nyheterna.

Rättvisa för vem då? För de fyra anställda som inte vill ha ett kollektivavtal, eller för företagaren som inte vill teckna det? Finns det någon rättvisa i att en blockad kan försätta detta företag i konkurs och att de anställda kan förlora sina jobb? Finns det någon rättvisa i ett någon som ger bättre villkor än ett kollektivavtal ska påtvingas detta? Vi behandlar alla företag lika, säger Roland Söderberg. Jo ja tackar, vi har märkt det.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Men det är ju så här. Om inte Byggnads får kollektivavtal med det här företaget så får ju inte Byggnads någon granskningsavgift på någon eller några procent av bruttolönen som betalas ut heller...

Marie sa...

Nu är det ju så att man kan ha ett avtal även om det inte råkar vara ett kollektivavtal...

Vad ska hindra honom från att missa en inbetalning? Kanske att han förmodligen själv omfattas av försäkringarna eftersom han själv jobbar i företaget. Eller vanligt sunt förnuft, eller att de fyra anställda är hans kompisar. Kanske är det jag som är naiv, eller så är det du som har en skev bild av människor.

Anders Dahlberg sa...

De är inte ens medlemmar i byggnads vilket gör det ännu sjukare.

Magnus Andersson sa...

nickersson, ett tydliggörande tack. Tror du att alla företagare har en pervers läggning som gör att de fullkomligt avskyr sina anställda, eller är det bara en bild du målar upp när inga argument finns kvar?