fredag, juni 02, 2006

Vansinnigt Byggnads!

Ibland undrar man hur världen egentligen fungerar. Henrik Gustavsson i Linköping driver ett litet byggföretag. Han ville undvika att jobba på ackord och skrev därför inte på Byggnads kollektivavtal. Istället gav han sina fyra anställda bättre löner och försäkringar. Nu hotar facket med blockad.

- Det handlar i stort sett om en rättvisefråga, säger Roland Söderberg, ombudsman vid Byggnads om blockadhotet till Nyheterna.

Rättvisa för vem då? För de fyra anställda som inte vill ha ett kollektivavtal, eller för företagaren som inte vill teckna det? Finns det någon rättvisa i att en blockad kan försätta detta företag i konkurs och att de anställda kan förlora sina jobb? Finns det någon rättvisa i ett någon som ger bättre villkor än ett kollektivavtal ska påtvingas detta? Vi behandlar alla företag lika, säger Roland Söderberg. Jo ja tackar, vi har märkt det.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Men det är ju så här. Om inte Byggnads får kollektivavtal med det här företaget så får ju inte Byggnads någon granskningsavgift på någon eller några procent av bruttolönen som betalas ut heller...

Nickersson sa...

Jo just det, Marie, rättvisa! För om inte den stackars "hjlälten" företagaren har ett avtal, vad ska då hindra honom från att sänka lönerna om han känner för det? Er teori om att arbetarna inte stannar om lönen sjunker? Vad ska hindra honom från att missa en inbetalning för deras försäkringar och göra dem ogiltiga?

Hur i hela friden vet du förresten att arbetarna inte vill ha avtal? Och om de nu inte vill det: vad fasen gör de så som medlemmar i Byggnads?

Marie sa...

Nu är det ju så att man kan ha ett avtal även om det inte råkar vara ett kollektivavtal...

Vad ska hindra honom från att missa en inbetalning? Kanske att han förmodligen själv omfattas av försäkringarna eftersom han själv jobbar i företaget. Eller vanligt sunt förnuft, eller att de fyra anställda är hans kompisar. Kanske är det jag som är naiv, eller så är det du som har en skev bild av människor.

Anders Dahlberg sa...

De är inte ens medlemmar i byggnads vilket gör det ännu sjukare.

Magnus Andersson sa...

nickersson, ett tydliggörande tack. Tror du att alla företagare har en pervers läggning som gör att de fullkomligt avskyr sina anställda, eller är det bara en bild du målar upp när inga argument finns kvar?

Nickersson sa...

Marie, jag kanske har en skev bild av människor, men den bild jag har fått av era "vardagshjältar" företagarna har jag fått tack vare många års fackligt arbete ute på fältet och inte på någon expedition. Både tvärfackligt och i mitt förbund. Och visst, ofta försöker företagarna göra det rätta, men de är inte mer än människor och gör det ofta lätt för sig genom slarv och "det gör väl inget-tänk".

Har några gånger suttit med medlemmar som arbetat hos småskuttare som lurat i dem att de haft avtal och försäkringar, och det är inte kul att berätta för dem att tyvärr, du var inte försäkrad och det är inte mycket vi kan göra åt det nu.

Visst, de kanske är vänner nu, ja. Hur vet du hur det ser ut om ett år? Fem? Tio? Det gäller att tänka långsiktigt, men jag har märkt att många av er "frisinnade" tror att allt är oföränderligt och skrivet i sten på något vis.

Och om de är medlemmar och inte vill ha avtal, vad fan ska de då vara medlemmar för?

Anonym sa...

Greets to the webmaster of this wonderful site. Keep working. Thank you.
»

Anonym sa...

I find some information here.