torsdag, september 21, 2006

Kompetenta män.

Jag borde ha skrivit ett långt epos om den 17 september 2006, hur fantastisk känslan var, och hur kallt det var att bada i fontänen på Sergels torg. Jag gjorde inte det. När jag väl hunnit hem, torkat, sovit och nyktrat till hade hysterin bytts ut mot en helt annan känsla.

Det var känslan av att kavla upp ärmarna, känslan av att det är nu den verkliga utmaningen börjar och känslan av att en borgerlig regering inte på en enda punkt får vara sämre än en socialistisk.

Mauds utspel om en regering med hälften manliga ministrar var därför lysande. Tänk aldrig ens tanken att de inte skulle vara lika kompetenta som kvinnorna, självklart går det att hitta dugliga män också... Eller hur var det nu diskussionen har förts ?!?

Regeringen ska vara jämställd. Om inte ens regeringen kan gå före, hur ska man då kunna förvänta sig jämställdhetstänkande i det privata näringslivet? Jag har inga planer att propagera för kvoteringslagstiftning men i det offentliga ligger makten i den politiska viljan. Vill man så kan man.

2 kommentarer:

Lagergren sa...

Hej!

Jag förstår inte varför du tycker det är en rättvis lösning med 50-damernas med tvång? Ponera att statsminister Reinfelt riskerade dyka upp med en regering bestående av 95% kvinnor - skulle du då tycka det var dåligt och kräva 50% män. I konsekvensens namn borde du då också göra det, men jag tror av någon anledning att du skulle låta bli.

Man är inte kompetentare för att man har kuk skrev någon - fair enough, personifieras på ett lysande sätt av Lars Leijonborg t.ex. (gode gud låt honom inte bli utrikesminister), men det motsatta gäller faktiskt inte heller.

Mest lämpad person på rätt plats är det enda som gäller. Att bekämpa ojämlighet med påtvingad olikhet är alltid kvotering, särbehandling och elände. Jag håller väl med dig om att männen fortfarande har oproprtionerligt stor makt, men saker löser sig väldigt bra av sig själv, ty upplysning råder. Vi har t.ex. den mest jämställda riksdagen någonsin utan att någon kvoterat in kvinnor någonstans. Ditt eget parti är sämst där btw.

Vad det gäller det privata näringslivet så borde det vara upp till mig som arbetsgivare vilka kriterier jag anställer folk på, inte upp till politiker. Om jag av någon grottmansanledning vägrar anställa kvinnor så kommer mina kunder bojkotta mig för att jag är en idiot och jag skall straffas den vägen - men ingen skall komma och göra det olagligt.

Grattis till segern förresten.

Marie sa...

Världens mest jämställda parlament finns idag i Rwanda. Dock på grund av landets jämställdhetslagar.

Jag är inte för kvotering. Politiker ska låta bli att pilla i det privata näringslivet.

Jämställdhet gäller åt båda hållen, dvs. en regering med 90% kvinnor är inte heller ok.