lördag, februari 03, 2007

Slaget om Kosovo

För mig kan det kännas otroligt konstigt att människor väljer ett liv i konflikt, krig och osämja därför att historia, land och makt är viktigare än eventuellt förspillda människoliv. Just nu avgörs Kosovos framtid och det känns märkligt att det inte går att komma överens.
Jag besökte Kosovo i november, och fick då klart för mig att det finns otroligt mycket historia i den lilla landplätt som kallas Kosovo.

1389 slog slaget vid Kosovo Polje, det kallas också slaget vid trastfältet. Det Osmanska riket bredde ut sig västerut och hotade därmed det Serbiska riket. Efter mycket om och men stod ett avgörande slag vid Polje. De Osmanska styrkorna drabbade samman med de Serbiska, både Prins Lazar, som härförde Serberna och den Osmanska ledaren mördades. Så småningom kom ändå Serbien att tillhöra det Osmanska riket.

Kosovo anses vara Serbiens vagga och slaget vid Kosovo Polje är en symbol för nationalismen. Mitt på det enorma fältet har man rest ett högt monumentalt torn, från tornet har Slobodan Milosevic talat inför en miljon människor (enligt en FN-soldats utsago)... Detta anses vara början på den nationalistiska serbiska rörelsen.

Jag klättrade upp i tornet och tittade ut över fälten som sträckte sig flera kilometer åt alla håll. Därifrån försökte jag föreställa mig Milosevic i samma position och alla de människor som lyckades hämta nationalistisk inspiration från dessa tomma fält av gräs.

Det finns många fler orsaker till konflikten runt Kosovo. Historien är bara en del av pusslet och just nu har Ahtisaari den otacksamma uppgiften att pussla ihop det så att lösningen passar både Kosovoalbaner, Kosovoserber och ledningen i Belgrad.

2 kommentarer:

Adam sa...

Ja, Kosovo är minsann ett intressant litet landområde!

Jag har varit här nu i en vecka på reportageresa och försöker förstå. Lättare sagt än gjort.

Tänkte ta en taxi ut till Trastfältet nu i eftermiddag (det var förresten så jag hittade din blogg, jag googlade på Trastfältet för att försöka reda ut var det ligger...)

/Adam

hogrelius sa...

*

söndag, februari 17, 2008
Det nya landet Kosovo


När jag bodde i Malmö så var jag med i en stor organisation bildad av Kosovoalbaner och Svenskar.Vi deltog i allehanda aktioner till stöd för befolkningen där nere i moderlandet.Regimen i Belgrad med Milosevic i spetsen hetsade mot folket ,kallade dem lägre stående än djur. På alla viktiga yrken tex lärare,poliser,militärer osv så blev alla Albaner avskedade och regimen satte in Serber.
Så känner vi historien även från vårt land ,i Skåne sattes Svenskar in på alla betydelsefulla yrken och på så sätt tar man över allting till slut.
Regimen i Belgrad gjorde ett ödesdigert misstag när man började med etniskt rensing i forna Jugoslavien.Då satte de igång krafter som bjöd på hårt motstånd.I Malmö var jag med i ledningen för en demonstration som skulle visa sig dra till sig över 3000 personer vilka visade sitt motstånd mot det som hände på Balkan och särskilt Kosovo

En liten grupp av stadens Serber stod bredvid och öste sitt hat mot oss.De kunde inte förstå att vi överhuvudtaget fick gå där.Deras uppfatting om demokrati var ytterst grumlig förstod jag sedan jag tog ett snack med dessa uniformsklädda personer.
På nätterna fick jag hotfulla samtal där de talade om var jag bodde och att jag hade barn som gick till skolan. Gamla beprövade metoder för att täppa till käften på folk men de hade träffat på fel person ,jag blev bara ännu mer förbannad på denna grupp av människor som är djupt odemokratiska.
Jag har många gånger undrat över varför en så stor grupp serber är så hatfyllda och totalt omöjliga att diskutera med?
Om landet Serbien ska bli medlemmar i EU så måste de ändra ståndpunkt i många frågor och acceptera att allt inte är som förut under diktaturen.
Personligen känner jag stor glädje över att Kosovo nu är fritt,så fritt som det nu går under rådande omständigheter.

Att ha under de svåra åren fått bidraga med en liten ,liten skärv till detta plågade folk känns idag mycket bra!!