tisdag, april 14, 2009

Hur svårt kan det vara?

En snabb och högst ovetenskaplig undersökning i bekantskapskretsen visar att nästan alla vet vem som åkte ur Robinsson förra veckan. De vet vem som vann Idol, tre år bakåt i tiden. Vissa har till och med koll på att Obama har fått en ny hund. Ganska många vet när nationaldagen infinner sig, och att Blondinbella inte är en seriefigur utan en livs levande bloggare.

Men - nästan ingen vet att det är val till europaparlamentet den 7:e juni, 36 procent har ingen aaaaning om man ska tro på Rapports Sifo-undersökning. Svend Dahl är statsvetare, han menar att det beror på floskler, som fred. Jag tror inte på Svends förklaring. Jag tror istället att det låga valdeltagande beror på två saker:

1. Gnälliga politiker. Vem skulle gladeligen studsa till vallokalen för att rösta i ett riksdagsval om vi hade ägnat det senaste året åt att tala om hur värdelöst jobbet i riksdagen var, hur mycket byråkrati som fanns, om vi gjorde upp långa listor med petitesser som riksdagsledmöter inte borde rösta om. Ju närmare valtider man kommer desto mer populistiska blir kandidaterna, finns det en skepsis mot EU-samarbetet så kommer man garanterat att spela på det. En tämligen rösthämmande cirkel har inletts...

2. Slöa medborgare. Det är ganska svårt att med gott samvete skylla någonting på att man inte vet, www.google.se är ett bra tips för den som vill öka på sina kunskper om EU. Lämpliga sökord: europaparlamentet, europaparlamentsval, europa. En grundläggande faktakoll motsvara ungefär tiden för ett avsnitt av Robinson. Det kanske det kan vara värt. Andra slåss , dör, och sitter i fängelse för rätten att göra det andra avstår.

1 kommentar:

Bengt sa...

Det kanske är så att medborgarna har googlat förut, eller på annat sätt tagit reda på hur EU fungerar.
Det är därför de inte är intresserad av valet till EU-parlamentet.