onsdag, juni 02, 2010

Oacceptabelt i Grums

Ställ upp 100 unga killar på en lång rad, knuffa sedan omkull 42 av dem. Gör samma sak med 100 tjejer och peta ner 19 av dem. Där har du resultatet av den verksamhet som har bedrivits på Jättestenskolan i Grums. 42 procent av killarna och 19 procent av tjejerna i grundskolan uppnår inte de nationella kunskapsmålen. Det är ett pinsamt dåligt resultat, och enligt NWT anser Skolinspektionen att det finns mycket kvar att göra och skolan har nu till september på sig att åtgärda problemen.

Grundskolan är obligatorisk. Rimligtvis borde det därför vara obligatoriskt för samhället att se till att våra ungar har lärt sig det vi har lovat dem att de ska få lära sig, innan de släpps ut i en mer eller mindre vuxen värld.

Betyg redan från årskurs sex, skriftliga omdömen och förändringar i lärarutbildningen är några konkreta åtgärder som har genomförts av Regeringen. Men skolan är ett kommunalt ansvar och det är helt oacceptabelt att politiker år efter år kan stå och se på när nästan hälften av de unga killarna och en femtedel av de unga tjejerna inte får den kunskap de har rätt till. Med fler unga i politiken är jag övertygad om att problemet hade tagits på betydligt större allvar, nu går det uppenbarligen bra att blunda och fundera över viktigare saker än vilken framtid vi ger morgondagens vuxna.

Inga kommentarer: