Pär Ström, från tankesmedjan Den nya välfärden, skriver i dag på
Svenska dagbladets debattsida om den statliga feminismen som kuvar männen. Det är en intressant artikel, Ström lyfter flera olika aspekter då män drabbas av vårt ojämställda samhälle, de flesta av dem har jag skrivit om tidigare på min blogg. Det blir dock lite svårt att hävda att Pär Ström för en konstruktiv jämställdhetsdebatt med citat som detta;
”Feminismen låtsas kämpa för jämställdhet men vill i verkligheten bara skaffa förmåner för den egna gruppen.”
Ström lyfter en rad olika exempel: Ove blir misshandlad av sin tjej, ingen tror honom. Givetvis helt galet, vi bör ha ett genusneutralt rättssystem, dit är det långt. Men skribenten bör vara tämligen medveten om att det är den feministiska debatten som över huvud taget har lyft frågan om hur vi bedöms efter kön i den svenska rättsapparaten.
Han fortsätter med exempel om den ojämställda vården, vårdnadstvister, värnplikten, arbetslivet, olika cancerformer etc. I sak har han rätt. Det finns tillfällen då män inte behandlas jämlikt. Det är få feminister som förnekar detta, men den mängd orättvisor som drabbar kvinnor, den verkar vara totalt oviktigt i sammanhanget.
Ett annat intressant citat är detta;
”De underlägen som kvinnor har gentemot män är mycket väldokumenterade genom feminismens omfattande (till stor del skattefinansierade) lobbyverksamhet. Mäns underlägen tigs däremot oftast ihjäl.”
Pär Ström konstaterar alltså själv att feministerna har gjort ett bra jobb med att upptäcka, problematisera och dokumentera de tillfällen då kvinnor hamnar i underläge gentemot män. Det faktum att liknande situationer uppstår även för män är tydligen en orsak att skrota feminismen.
Jag är övertygad om att jämställdhet inte skapas genom konflikt och polarisering, varken från oss feminister eller från Per Ströms något uppskruvade debattartikel. Kvinnors kamp för jämställdhet har pågått länge, fundera en sekund på hur Sverige och världen hade sett ut utan dessa modiga och banbrytande kvinnor. De har slagits stenhårt för att steg för steg ta sig in på områden som tidigare varit enkönade. De är pionjärer och politiska förebilder, utan dem hade världen sett annorlunda ut.Det är viktigt att lyfta fram exempel på när en ojämställd värld drabbar även män.
För mig står det inte i motsats till att vara feminist, därför känns inlägget på brännpunkt trist och nästan lite sorgligt.