tisdag, juli 26, 2005

Kör full -bli försörjd.

Jag har befunnit mig i ett hus utan bredband i ett par dagar, därav tystnaden på bloggen. Har därför inte heller hunnit reagera på Värmlands folkblads artikel om rattfylla. (Klicka på länken och sök på ordet "rattfylla" längst upp i vänstra hörnet. Funkar inte att länka direkt till artikeln.)

"Bengt och Sven har varit på en riktigt blöt fest. Bengt tar cykeln hem, Sven sätter sig bakom ratten i sin oförsäkrade bil. Båda skadar sig i trafiken på vägen hem.Vem får störst ekononomisk ersättning? Svar: Rattfylleristen Sven."


Genom den svenska trafikförsäkringen betalas ersättning ut om du kraschar en oförsäkrad bil -även om du är aspackad. Om du ramlar från en stege och blir handikappad för livet får du sjukpension, 65% av lönen. Kör du rattfull får du sjukpension, och ersättning för sveda och värk, lyte och men. Dessutom ersätter trafikförsäkringen 90% av din lön ända fram till pensionen, om domstolen inte kan bevisa att du uppträtt oaktsamt i trafiken får du 100% av din lön fram till pensionen.

Helt otroligt!! Egentligen saknar jag ord, jag kan inte komma med någon annan förklaring än att detta måste vara ett systemfel utan dess like. Föreställer mig känslan av att få hela mitt liv krossat av en rattfyllerist, bara för att vakna upp till verkligheten; att svenska staten tänker ge puckot 100% av hans lön i ersättning för resten av hans liv. Hejja Sverige.

5 kommentarer:

Felipe sa...

Systemfel? Kanske? Men man ska komma ihåg att i de länder som har omvänt system får inte ens Niklas som blir påkörd av Bengt någon ersättning alls om bilen är oförsäkrad.

Så ser det ut i USA och de flesta andra europeiska länder.

Systemet utvecklades av en känd amerikansk liberal juridikprofessor från den så kallade Chicagoskolan. Det är rätt roligt att veta när man hör beskyllningar om att detta skulle vara sossarnas fel.

Marie sa...

Mig veterligt har jag inte skyllt detta på Sossarna, jag är definitivt ingen juridikprofessor och jag ger varken anspråk på att veta vem som införde systemet, eller vem som skapade det.

Det sjuka i detta är ju definitivt inte att du får ersättning även om din bil inte är försäkrad, utan att det inte spelar någon roll att du körde asfull och kanske dödade en hel familj.

Erik Hultgren sa...

Angående Felipes kommentar så kvittar det väl vem som har utvecklat systemet eller vad den personen har för åsikter.

Om det är sossarna som röstat igenom och infört systemet är det de man ska beskylla (om man nu inte har något mer konstruktivt att syssla med).

För övrigt fungerar inte din länk Marie. Jag hade jättegärna velat läsa artikeln, så om du kan lägga upp en ny länk hade det varit jättebra.

Marie sa...

Har mixtrat om lite... Nu finns en länk till VF:s hemsida, sök sedan på ordet "rattfylla" längst upp i vänstra hörnet, då hittar man artikeln. Tydligen går det inte att länka direkt till en artikel.

Lycka till :-)

Anonym sa...

Första gången jag är inne och bloggar så jag får se hur det går...
Tycker det luktar systemfel som bara den. Att det var ett amerikanskt system som infördes i Sverige är intressant, när man vet att sossarna är snabba att kritisera mkt av vad USA står för