söndag, juli 31, 2005

Slopa tjejtaxan i domstolarna.

Gårdagens ledare i aftonbladet diskuterar Hovrättens dom mot de män som dränkte en kvinna och sen våldtog hennes dotter. Skadeståndet sänks med motiveringen att flickan inte våldtogs nog länge.

En våldtäkt är en kränkning som inte på något sätt motsvaras av straffskalan, antalet fällande domar eller nivån på skadeståndet. Det finns en orsak till att lejonparten av alla våldtäkter inte anmäls, offren anser inte att rättegången är värd den smärta den orsakar.

Ett genusneutralt pris hos frisören och avskaffandet av tjejjtaxan var tydligen prioriterade åtgärder, sossarna slog på stora trumman, med Jens Orback som leadsinger och lyckades endast åstadkomma ett fjuttigt bakgrundsbrus. Uppebarligen är det så att en våldtäkt bedöms efter minutpris. Så nu Jens Orback, nu är det upp till bevis... Kanske det är dags att tjejtaxan i landets domstolar avskaffas. Kanske är det dags att vi kavlar upp ärmarna och gör en verklig insats för jämställdheten.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Det var EN man som mördade och våldtog, inte flera. Om du inte ens har koll på de mest grundläggande fakta i målet känns det konstigt att du tror dig veta bättre än både Orback och domstolen.

Anonym sa...

Jag håller med dig fullständigt men man borde också uppmuntra mer män att polisanmäla om de har blivit våldtagna. Jag vet de som blivit det av sin barnflicka och hört flera andra. Men ingen har någonsin tagit upp det mot myndigheter.

All form av våld ska förbjudas, det sorgliga är att feminister skriker om att de lever i en farlig värld, farligt för dem på nätterna i stan. Men hur är det då för männen vi misshandlas Mångdubbelt mot kvinnorna, vi fostras in en våldsam värld, kanske det ät här som roten till det onda finns ? Dvs låt inte männen få leva ett liv i rädsla och våld då kommer de inte överföra det senare på kvinnorna som det sker idag.

Ingen människa ska behöva vara rädd pga andra individer eller grupper.

Marie sa...

jag ber så hemskt mycket om ursäkt, givetvis var det EN man som mördade, drogade och våldtog.

Och i fortsättningen kanske jag och alla med mig som inte innehar en juridisk examen bör hålla tyst när vi anser att domstolarna misssköter sig.

Mikael sa...

Hej,

Jag håller med om det horribla i detta. Samtidigt tycker jag det är väldigt viktigt att belysa vilka stereotyper som styr domslut, men jag tror snarare det handlar om att då ta bort killtaxan. I bakhuvudet minns jag ett antal studier som funnit att män döms hårdare än kvinnor för helt likartade våldsbrott och egendomsbrott.

Vilket väl kanske hänger ihop med konservativa syner på att kvinnor egentligen inte kan vara våldsamma, som om det vore något typiskt genetiskt "manligt".

Däremot håller jag med dig om vi diskuterar sexuellt våld mot kvinnor, där det behövs en klar uppstramning. Å andra sidan är väl jag av åsikten att det behövs en klar uppstramning inom alla grenar i juridiska Sverige.

Anonym sa...

Men du bruden... tagga ner lite vad... funderat över att många nämndemän är gamla konservativa centerpartister? kolla bara på de senaste uppmärksammade domarna... så du kan knappast skylla sjuka domar på sossarna...
snarare i så fall riksdagens kollektivt... lagutskottet och justitieutskottet i synnerhet... och medans sossar aktivt hela tiden lägger nya lagförslag, så väljer centerpartister att passivt titta på och försöka låta så mycket överrens med övrig borglighet som möjligt...

ska vi ta ett kollektivt ansvar, eller leka sandlåda och skylla på varandra?

Marie sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Marie sa...

Kalle! Nu är det ju faktiskt så att dina vänner är de som sitter i majoritet i vår lagstadgande församling. Så en viss skopa kritik anser jag att jag med rätta kan rikta mot socialdemokratin.

Nämdemännens uppgift är ju så vitt jag vet att följa den lag riksdagen har stiftat.

Att centerpariet passivt tittar på är kanske inte heller riktigt sant. Genom den alldeles förträfflige Johan Linander har vi lagt flera förslag för en förändrad sexualbrottslag, bland annat detta Sandlådan, den får du stå för Kalle.

Annie sa...

Jag tycker det är rätt fantastiskt att det bara är killar som kommenterat inlägget.

Detta är som alltid ett känsligt ämne och då särskilt för killar att diskutera. När det kommer upp till disksssion ska de ställa sig i nån jäkla försvarsposition.

Alla män våldtar inte. Alla män är inte vidriga. Men faktum ÄR att kvinnans klädsel spelar roll. Kvinnans agerande spelar roll. Kvinnans bakgrund spelar roll.

Den käckaste nämndemannen i Sverige kommer inte att kunna ändra det faktum. Det ansvaret har först och främst lagstiftarna (riksdagen och då i synnerhet vänsterkartellen eftersom det är de som styr) men också rättsväsendet.

Detta är ingen jäkla sandlåda, det är in-real-life.