måndag, juli 04, 2005

Träskmonstret...

Satt och bläddrade i senaste nummret av feministiska tidskriften Bang. Temat är moral och omslaget pryds av Linda Rosing. Det får mig att tänka på den riktiga feministen, vem är hon? Är hon 70-tals bruttan med hår under armarna, växtfärgande kläder och en brinnande glöd, eller är det kanske 80-talets yrkeskvinna som var både stenhård, framgångsrik och kall. Eller är det urmodern, den kurviga kvinnan som utan att blinka klämmer ur sig 16 ungar. Vem är isåfall den typiska nutidsfeministen? Eller är kanske hon en han?

Är det ok att vara feminist och utvikningsbrud, eller ska man vara moraltant likt Linda Skugge? Kanske är det så att vi instinktivt klankar ner på de kvinnor som inte följer våra egna mallar för vad en feminist egentligen är. Motverkar vi vår egen kamp genom att klanka ner på våra systrar? Eller är Linda Rosing helt enkelt ett objekt som fastnat i patriarkatets träsk. Kallar hon sig överhuvud taget feminist? Vet hon ens vad hon gör på Bangs förstasida, har hon ett syfte eller är hon helt enkelt en, för att använda Skugges ord om sig själv, mediahora.

Jag vet inte, men man kanske inte ska vara för snabb att döma andra, för ärligt talat är vi inte alla lite som Linda Rosing -fast i träsket. Kanske är vi alla träskmonster; under spacklet, bortom rakhyveln och vaxet...

Det finns en orsak till att vi uthärdar den fruktansvärda smärtan av att vaxa bikinlinjen eller att jag har använt halva dagen åt att fundera över om jag inte är lite tjock ändå... Den som är utan skuld, kasta gärna första stenen.

5 kommentarer:

Bulten i Bo sa...

Läst denna?

Marie sa...

Liknade tanke, eller ganska precis samma tanke skulle man kunna säga :-) De senaste dagarna har bilden av Rosing på Bangs förstasida upptagit en hel del av mina funderingar, världen är inte alltid svart eller vit.

Elin sa...

tyckte det var ett genidrag att ha linda rosing på framsidan på bang o skruva upp debatten något. funderar också mycket på det där - vem är feminist egentligen? måste man uppfylla några speciella krav för att få den epiteten? det enda jag kommit fram till hittills är att systerskap o solidaritet med andra tjejer/kvinnor är så himla grundläggande. att stå upp för andra tjejer, stötta varandra o försöka att inte döma andra tjejer. spelar ingen roll om man läst 60 poäng genusvetenskap om man är osolidarisk mot andra brudar, då kan en "linda rosing-tjej" vara betydligt mer feministisk.
tack för kommentaren i min blogg .den värmde! lycka till med politiken!!

Anonym sa...

Feminism är detsamma som socialistisk apartheid politik, vill man kvotera och diskriminera vissa i samhället då är detta en bra politik, annars bort med detta.

Jag föredrar ren humanism där det ska vara lika för alla, inga fördelar för någon även om de inte är i majoritet. Gynna istället samhällsutvecklingen till fritt tänkande utan fördomar om andra som kön, raser mm.

Och, jag är en kille :) Men bara för det är inte mina åsikter typiskt för killar. Jag delar denna med de flesta kvinnliga bekanta.

Marie sa...

Hej Kenneth! För mig handlar feminismen om att det finns människor i samhället som diskrimineras. Likt ett mantra kommer jag att fortsätta upprepa för killar om och om igen (om det behövs) att det inte handlar om förtryck av det manliga släktet, inga kollektiva "paketlösningar" eller kvoteringar.

Liksom dig är jag för individens frihet, men för att uppnå den friheten tror jag att vi måste bryta könsmönstren som jag, men uppenbarligen inte du, ser.