fredag, augusti 05, 2005

Manna från himlen!


Så är det dags, hoppas du tillhör en av de 2,5 miljoner som kommer att få tillbaks på skatten, jag gör det inte. En kommentar i DN av Sanna Rayman fick mig att kasta ögononen på följande pressmeddelande från Skatteverket:

"Nytt miljardregn över skattebetalarna"

Är det inte konstigt? Vi förväntas vara i en jublande eufori, manna regnar från Skatteverket. Pappa staten delar ut pengar - Halleluja! Nu kanske jag är helt ute och cyklar men jag har ju bestämt för mig att det är jag som slitit ihop de där pengarna för att sedan betala in en del av dem till staten. Har jag betalat in för mycket av mina surt förvärvade slantar får jag dem tillbaks -skatteåterbäring. Inte en gåva från staten.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det är kanske dags att man avskaffar avdragen och istället inför en mer lika skattesats för alla oavsett inkomst. Då blir det lättare att tjäna mer pengar samtidigt inte tufft om man tjänar lite och de rikaste kan inte nolltaxera.

Varför ska vi dessutom ha en dyr statlig administration för avdrag när det istället är lättare och billigare att ha en lägre skattesats och samtidigt som jag sa tidigare en gemensam skattenivå för alla, oavsett var man bor i Sverige.

Låter som en socialistisk utopi men samtidigt en kapitalistik underbar vision då man lätt kan tjäna extra pengar utan en mass extra skatter (värnskatt, statlig, olika skattenivåer i olika kommuner, landsting osv).

Anonym sa...

Klokt skrivet. Att en myndighet får det att låta som om staten är en riktigt snäll sak för att vi (jag tillhör dem) får tillbaka på skatten är absurt. Tiläggas kan också att jag gjorde just vad statsministern vill att vi ska göra för våra pengar. Jag köpte möbler på IKEA...

Stig-Göran Fransson sa...

Bra skrivit Marie. Det är våra egna pengar som kommer tilllbaka, inte något bidrag från staten.

Man kan reflektera över vad som är rättvis beskattning.

1/ Alla betalar lika många kronor i skatt.

2/ Alla betalar lika % i skatt av sin inkomst.

3/ Alla har lika många kronor kvar när skatten är betald.

Jag tillhör dem som tycker att man skall betala skatt efter förmåga. Den som har högre inkomst skall också betala mera i skatt.

Trotts en del brister så är nog vårt skattesystem i Sverige ganska så bra.

Anonym sa...

Jo du har så rätt så. Saken är väl den att hade pengarna kommit in lite i taget hade det inte märkts, men nu kommer kanske flera tusen kronor på en gång, vilket gör att folk kan göra något vettigt av pengarna. Hade de kommit utspritt hade de gått till en extra drink på puben varje vecka, men nu kanske det blir en resa eller en ny diskmaskin. Är det inte underbart?!
Ska kanske tillägga att inte heller jag "får" ett korvöre.