söndag, september 10, 2006

Pretty woman

Igår skrev jag om trånga skor. Feminismen är att vakna upp och inse att det inte är fötterna som är för stora. Det är skorna som är för små. Precis på samma sätt är det att åter igen se Pretty woman på tv, det är förmodligen tionde gången jag ser filmen, de första gångerna var den fantastisk, sen blev den tråkig och nu har den helt plötsligt tagit helt andra dimensioner.

Richard Geere blir lite sugen, så han tar med den prostituerade Julia Roberts till sitt hotell för en hedersstund.

Julia sitter på en balkong och pratar med Richard. - Jag stänger av och blir bara som en robot när jag har sex med någon, säger Julia. Richard tittar lite konstigt på Julia, och hon ändrar sig raskt. - Inte när jag är med dig, säger hon.

Trots att Julia precis avslöjat att hon tycker att det är vidrigt att ha sex med en torsk tar Richard Julia på ett piano i scenen efter. Givetvis utan kyssar eftersom Julia tycker att det blir för personligt. För att döva sitt dåliga samvete köper sedan Richard en massa dyra kläder till Julia.

Hon var slampig förut, men nu är hon snygg. Bra, då kan man ta med henne på viktiga polomatcher. Fast det är klart, hon är fortfarande ganska dum så Richard får passa sig lite, bruden är ju trots allt köpt, hon ska veta sin plats.

Det är en vidrig film som inte gjort något annat än glorifierat den lyckliga horan och den snygge torsken. Mina skor blev helt plötsligt extremt trånga och tro mig, det är inte mina fötter det är fel på.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Att folk (du är inte ensam om det) reagerar så på filmen är ett bra tecken på att utvecklingen går åt rätt håll även om det går på tok för sakta.

Anonym sa...

Aldrig tyckt den filmen vart särskilt bra och precis som du säger blir den mer och mer obehaglig ju mer man inser hur långt från verkligheten den ligger och vilka värderingar den står för.

Anonym sa...

Stå för värderingar? För guds skull, den är bara (dålig) underhållning. Det är du som håller på att tolka in värderingar.

Tror du den är skräddarsydd för att förmedla ett antifeministiskt budskap, eller?

Marie sa...

Nej, jag tror inte den är "skräddarsydd för att förmedla ett antifeministiskt budskap", jag tror snarare att den är en avspegling av en kass människosyn.

Ja, jag lägger in värderingar i filmen, jag lägger också in värderingar i att köpa sex. Det är så jag funkar. Mitt politiska engagemang styrs av mina värderingar.