söndag, december 17, 2006

I guds namn


Den 31:e oktober dog Yasmina Bojorge, bara 18 år gammal. Hon dog därför att Nicaragua har infört totalt abortförbud. Därför att ett gäng män, i samråd med den Katolska kyrkan, har vägrat henne rätten till sin egen kropp. Hon dog i guds namn.
Bilden visar statyn "in the name of God" och är hämtad från Rfsu:s hemsida

I dagens Svd läser jag att regeringen nästa år troligtvis kommer att fatta ett beslut som innebär att utländska kvinnor får komma till Sverige och göra abort. Äntligen. Sverige har en viss skuld att betala tillbaka på området, på den tiden man inte fick göra abort i Sverige åkte svenska kvinnor till Polen. Idag får man inte göra abort i Polen, men de Polska kvinnorna har minsann inte varit välkomna hit.

Dock finns det ruttna dadlar i paketet (såhär i juletider). Kvinnor som inte är svenska medborgare kommer att få bekosta aborten själva. Regeringen är uppenbarligen rädd för någon form av "abortturism". Samtidigt kan jag förstå argumenten, ingen annan form av sjukvård bekostas av svenska staten för dem som inte är svenska medborgare.

Rätten till den egna kroppen får inte vara förbehållen människor med en möjlighet att hosta upp 15 papp. Jag ser många scenarion framför mig där man av humanitära skäl faktiskt borde ha möjlighet att få genomföra en abort - oavsett kostnad. Man borde starta en fond, eller en organisation, som tar på sig att betala aborter för utländska kvinnor. Det skulle vara ett principiellt ställningstagande för kvinnors rätt till sina kroppar oavsett land, tro, hudfärg, eller tjocklek på plånboken.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Alla aborter har dödlig utgång

Anonym sa...

Shit Marie. En sån fond borde verkligen startas. Åhh, ibland blir jag så galet peppad att engagera mig igen. Tack för det. :)
God jul på dig.

/Elin M, fd. (U)-cuf.