tisdag, september 04, 2007

Dagens paradox

Nu börjar innehållet i höstens budget så sakta att sippra ut. Åsa Torstensson har presenterat en satsning på spårbunden infrastruktur. Eskil Erlandsson får 40 miljoner att satsa på småskalig livsmedelstillverkning, Maud, Andreas, Åsa och Eskil presenterade i helgen en 340-miljonerssatsning på hållbara städer. Som grädden på moset presenterade idag Nyamko Sabuni och Göran Hägglund två av delarna i familjepaketet, en jämställdhetsbonus och ett vårdnadsbidrag.

Jag har pustat och frustat hela dagen över det bisarra i att presentera en jämställdhetsbonus och ett vårdnadsbidrag samtidigt. Män tar ut ungefär 20% av världens mest generösa föräldraförsäkring, mer pengar i plånboken kan vara en metod väl värd att pröva om det får farsorna att inse att det faktiskt går att vara föräldraledig.

Vårdnadsbidraget får rakt motsatt effekt. Att ta ut den lilla summan som erbjuds innebär en stor försämring för familjeekonomin. Samma gamla argument som stötts och blötts i debatten om föräldraförsäkringen kommer att segla upp igen. Mannen tjänar mest, om kvinnan ska jobba och familjen ska avstå från mannens inkomst så blir det för mycket månad kvar i slutet av pengarna.

Slutsats: om ett par år kommer vi att kunna konstatera att ca 80% av vårdnadsbidraget tas ut av kvinnor. Vi kommer också kunna konstatera en mycket liten förbättring vad gäller skilnaden mellan mäns och kvinnors löner. Har jag fel så lovar jag att jobba en vecka gratis på närmsta dagis.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bloggtips, en helt ny blogg om muslimska friskolor:

http://muslimskafriskolan.blogspot.com