onsdag, september 26, 2007

Sälj smöret och kasta pengarna i sjön

Ett helt gäng kommunalråd går idag, i en debattartikel i västerbottenskuriren, till angrepp mot att "staten överger landsbygden". Kommunalråden kommer från nästan alla politiska läger och de är mycket upprörda.

Grunden till ilskan är att försäkringskassor och tingsrätter kommer att läggas ned i norrlands inland. Bland annat påpekar man att 2300 statliga arbetstillfällen har försvunnit de senaste 12 åren, samtidigt som antalet statliga jobb i stockholm ökar.

Man skulle kunna argumentera sig röd i synen med fakta som att antalet jobb som skapats bara i Västerbotten under det senaste året vida överstiger det antal statliga jobb som försvunnit de senaste tolv åren i hela norrlands inland, men jag struntar i det och fokuserar istället på det som är verkligt upprörande...

Staten är inte en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Om vi behöver ha myndigheter och statliga verk, visst, lägg dem då gärna i Arvidsjaur, Sorsele eller Vindeln, men behöver vi inte ha dem ska de inte ligga varken där eller i Stockholm.

"Jobben som försvinner kommer inte att ersättas med något likvärdigt och de kommer aldrig tillbaka." skriver kommunalråden. Har man den inställningen är det nog lika bra att bomma igen lanthandeln, sälja smöret och kasta pengarna i sjön. En debatt om ett levande Sverige kommer aldrig att vinnas med den typen av domedagsargument, om man tror att staten ska fixa biffen på landsbygden då är man riktigt illa ute.

Inga kommentarer: