tisdag, december 11, 2007

Härligt jobbat Expressen!

Ibland funderar jag på hur kvällstidningslogiken egentligen fungerar. Expressen presenterar idag nyheten om att tjejer hellre ses som sexiga än som smarta. Vinkeln på artikeln är att sexualiseringen av det offentliga rummet gör att unga kvinnor värderar utseendet på sin kropp högre än funktionen av sin hjärna.

Det är en viktig och intressant debatt. Det är dock ännu mer intressant i vilket sammanhang man kan återfinna artikeln på Expressens hemsida. Det är lite svårt att bedriva trovärdig journalistik när artikeln om utseendehets flankeras av lösmusar och halvnakna tjejer i tomteunderkläder.


2 kommentarer:

Jonas Rask Samuelsson sa...

Du är återigen så klockren! Än en gång får man gå till sängs fnissandes åt vinden-efter-kappan-journalistik.

Tack!

Anonym sa...

Ja, sexualiseringen av det offentliga rummet är en intressant diskussionsfråga. Men otroligt nog är sex och sexualitet en stor del av livet och mänskligheten.

Jag föredrar kvinnor som är både intelligenta och sexiga... Men det förstnämnda kan faktiskt leda till det andra, medan det andra tyvärr inte leder till det första.

En fördel med att vara sexig är att om man är fysiskt attraktiv får man uppskattning direkt medan uppskattning för ens intelligens kräver mer arbete, oavsett om man är man eller kvinna. Det är tyvärr också bevisat att fysiskt attraktiva människor lättare får jobb än mindre attraktiva.

Sex och sexualitet är något naturligt och bör inte göras till något fult eller något som ska döljas, men självklart ska det finnas begränsningar i det offentliga rummet. Att fastställa dessa begränsningar är dock svårt.