lördag, december 01, 2007

Welcome to Israel

Vi landade igår eftermiddag och påbörjade proceduren att ta oss igenom säkerhetskontrollerna. Jag hann ta tre steg ur flygplanet innan en vakt tog mig ut ur kön och påbörjade ett förhör i miniformat. Inga problem för mig med svenskt ursprung och EU-pass. Värre blev det för två av våra deltagare med födelseort i Syrien. Vi fick tyvärr lämna dem på flygplatsen, fyra timmar senare kunde de ansluta till vår grupp.

Det finns mycket ologiskt i logiken i detta land. Jag har full förståelse för viljan att skydda sig mot terrorangrepp, jag kan förstå att man bygger en barikad för att hindra självmordsbombare. Å andra sidan kan man se situationen ur ett annat perspektiv och då känns den debatt om övervakning och storebrorssamhälle vi har i sverige som en piss i havet.

Idag har jag vandrat runt i det gamla Jersusalem, sett de muslimska kvarteren, de judiska, sett kyrkorna, klagomuren, oljeberget, golgata, och mycket mycket mer. Man slås inte av konflikter utan av mixen, av kontrasterna, lukterna och historien. Jersusalem är lite som en lök. Om du skalar av ett lager så finns nästa under, och nästa och nästa... Här pratar man inte om historien i termer av hundratals år, utan i termer av tusentals år. Det är både fantastiskt och skrämmande.

RÄTTELSE 20071217: Majed är inte född i Syren, utan i Iran. Rätt ska vara rätt.

1 kommentar:

Bulten i Bo sa...

Törs man be om en tjänst?

När du har expertisen tillgänglig, skulle du kunna be dom titta på det markerade avsnittet i denna bloggpost och ge sin bedömning om detta är att betrakta som antisemitism eller ej!

Mvh

/Bulten