torsdag, juni 04, 2009

Önskelista inför kvällens debatt om EU

Ikväll drabbar toppkandidaterna samman. Själv kommer jag att sitta i Svt Värmlandsnytts studio, men hinner nog hem till min vän Linneas lägenhet innan det drar igång. Förhoppningsvis blir det lite mer riv i denna debatt än de tidigare. Här kommer en önskelista.

1. Att kandidaterna ägnar lite mindre tid åt den ganska mossiga frågan "vårdval Europa" och lite mer tid till frågor om öppenhet och integritet. Få unga planerar en höftoperation i Tyskland. Desto fler känner sig övervakade och jagade för att de laddar ner musik till sin mp3.

2. Att Ulvskog berättar om hur hon egentligen ser på människohandel. Hur kan man jämföra ett seriöst bemanningsföretag med den sexslavhandel som drabbar tusentals kvinnor, män och barn varje år.

3. Att Ulvskog förklarar hur lägsta lönen i ett svenskt kollektivavtal kan anses vara lönedumpning.

4. Att Ella Bohlin kommer in i matchen och visar KD-väljarna varför hon skulle göra ett betydligt bättre jobb än gubb-Alf.

5. Att Lena Ek visar var skåpet ska stå. Men att hon pratar lite mer om öppenheten och miljön, och lite mindre om "Berlusconis Europa". Få vet mer om honom än att han verkar ligga med väldigt unga tjejer.

6. Sist men inte minst önskar jag att samtliga debattörer lägger av med fikonspråket. Väldigt få tittare vet vad subsidiaritetsprincip, utstationeringsdirektivet eller Lavaldomen egentligen är. De bör prata med dem som lyssnar, inte med sin politiska kollega.

Inga kommentarer: