torsdag, februari 25, 2010

Det våras i Paris

Även om det råkar regna i Paris är staden, som alltid, helt fantastisk. Idag möts OECD:s jordbruksministrar för att diskutera de kommande 20 årens stora utmaningar. Klimat och livsmedelssäkerhet dominerar samtalet - och det är inte så märkligt. En miljard människor lider av hunger, samtidigt måste vi möta vår största gemensamma utmaning i form av klimatförändringarna. Hur ska vi klara av att mätta ännu fler, samtidigt som vi måste minska våra utsläpp radikalt? Det är en helt avgörande fråga för miljarder av människor runt om i värden, jordbrukspolitik är definitivt inte tråkigt.

"For a stronger, cleaner and fairer world economy", så står det i entrén till OECD. Det är ett passande motto, för en organisation som kanske behövs mer än någonsin. Och kanske mer än någonsin behöver världens ledare inse att protektionism och stödpolitik inte kommer att lösa de problem som vi nu står inför.

De trettio nationer som samlas i OECD verkar åtminstone vara hyfsat överens om att lösningen stavas fungerande marknader, forskning och teknisk utveckling. Green growth är ett flitigt använt begrepp. Det är ett vårtecken så gott som något.


Inga kommentarer: