söndag, februari 14, 2010

Kriget om kvinnorna

Det har legat i luften ett tag nu, och äntligen presenterades en SvD/sifo-undersökning som visar på kraftig uppgång för Alliansen. När Sahlin ställs mot Reinfeldt vinner uppenbarligen den senare. Och troligtvis har Sveavägen fått något att fundera på.

Det finns dock en del att fundera på även i det orangea lägret. Varför vinner oppositionen kvinnorna. SvD skriver idag att om bara kvinnorna fick rösta skulle oppositionen vinna med 54, 4 procent av rösterna. Det kan vara skillnaden som får vågskålen att tippa över, och det är definitivt en utmaning som Alliansen inte får backa för.

Argumenten i sak saknas definitivt inte. Regeringen har sänkt skatten med ungefär 15oo kronor för en sjuksköterska. Sahlin och gänget vill höja skatterna radikalt, även för undersköterskan. Regeringen har öppnat upp den offentliga sektorn, och gett kvinnor i offentlig sektor fler arbetsgivare och möjlighet till högre lön. Oppositionen vill minska de möjligheterna. Regeringen har infört en jämställdhetsbonus för föräldrar som delar lika på föräldraförsäkringen, oppositionens alternativ är oklart. Regeringen har infört avdrag för hushållstjänster, vilket har gjort en svart sektor vit och därigenom skapat mängder med arbetstillfällen i en sektor där främst kvinnor jobbar. Oppositionen vill avskaffa avdraget, men behålla det för byggsektorn, där män jobbar.

Det finns fler exempel, men problemet är att Alliansen har missat att förklara och berätta. Varför gör man alla dessa reformer, varför är det viktigt att ge kvinnor större ekonomiskt utrymme, varför slåss man för kvinnor i offentlig sektor? Och framförallt; vad vill man göra i framtiden? Man vinner inte bara val på reformer, utan även på visioner.

Moderaterna har gjort ett tappert försök, men hamnade istället i en högst förvirrad debatt om kvoteringens vara eller icke vara. I förra valet gick Centerpartiet fram kraftigt bland de kvinnliga väljarna, och attraherade fler kvinnor än män. Det är en god bas att bygga på, men det är dags att börja berätta varför man tycker att jämställdhet är viktigt.

I antologin "Med frihet följer ära" har jag skrivit ett kapitel om hur jag ser på begreppet jämställdhet ur ett centerpartistiskt perspektiv. Läs det gärna här.

Inga kommentarer: