måndag, maj 10, 2010

Doda, Federley och provokationen

"Det är svårt att tro på något som har författats av människor som drack för mycket vin och rökte örtcigaretter"

Citatet handlar om bibeln, och låter som något som skulle kunna komma från citatens mästare Fredrick Federley. Så är inte fallet, upphovskvinnan till orden heter Dorota Rabzcewska, också känd som Doda, en polsk omstridd artist.

Skillnanden mellan min vän Federly och Doda är att hon riskerar fängelse, Fredrick kan vara precis hur provokativ han vill, och säga i stort sett vad han känner för och på sin höjd få skäll.

Doda å sin sida riskerar att få ett hårt straff för "smädelse av troendes övertygelse". Yttrandefriheten verkar, precis som sexuella och reproduktiva rättigheter, väga tämligen lätt i katolicismens Polen. Och från EU hörs som vanligt inte ett knyst.

Den vackra bilden på min vän Fredrick har jag utan tillåtelse snott från hans blogg (detta är troligtvis ett brott både i svensk och polsk lagstiftning). Jag hoppas att han håller sig lugn och stilla i helgen, när vi tillsammans ska svinga klubban på CUF:s förbundsstämma. Annars får han skäll.

2 kommentarer:

Nicklas Olofsson sa...

Du ställer dig emot Hets mot folkgrupp när nationalister i Sverige säger att de är trötta på horder av invandrare som begår gruppvåldtäkter eller när kristna ställer sig emot homosexuella också?

Marie sa...

För mig är yttrandefrihen oerhört viktig, oavsett om det gäller en puckad nationalist, eller en provokativ artist från Polen. Det gör att begreppet hets mot folkgrupp blir problematiskt, och jag tycker nog egentligen att det bör avskaffas.