måndag, oktober 15, 2007

Gör om - gör rätt

Tro inte på allt du läser i tidningarna. Det känns som en grundläggande förutsättning för att behålla någon form av kritiskt granskande intellekt. Ändå är det lätt att tro på saker man läser. För lite drygt en vecka sedan skummade jag igenom den DN debatt där Nuder och Sahlin presenterade sin skuggbudget.
"Antalet långtidsarbetslösa ungdomar har stigit med över 300 procent under den moderatstyrda regeringens första år."

Sättet att resonera är helt sjukt ohederligt. Idag hittade jag lite käcka AMS-siffror över arbetslösa ungdomar 18-24 år (den sista raden är samtliga unga arbetslösa, alltså inte bara långtidsarbetslösa). De illustrerar det vansinniga i resonemanget ganska bra.






I socialdemokraternas sverige löste man problem ungefär så som jag gör när jag städar. Jag sopar det oönskade under mattan. För sossarnas del innebar detta massiva förtidspensioneringar, samt en hel uppsjö värdelösa AMS-åtgärder som inte ledde till något jobb. Dessutom valde man att redovisa statistiken på ett eget sätt, som gjorde att den såg betydligt lägre ut än i övriga europa. Om problemet inte syns i statistiken - då finns det inte.
Idag syns problemet i statistiken, då hävdar man att regeringen har misslyckats. Man blir lite matt. Om vi struntar i sifferexercisen och flyttandet mellan kolumner ett tag kan vi konstatera att 8692 långtidsarbetslösa ungdomar har fått ett jobb sedan Persson fick kicken av svenska folket.
Kort sagt kan man säga att det är ungefär som när mamma hittde allt det jag hade sopat under mattan, jag fick en ordentlig utskällning, jag fick göra om och jag fick göra rätt. Den nya Regeringen gör om, och nu blir det förhoppningsvis rätt.

2 kommentarer:

Stefan Lundkvist sa...

Klockrent, som vanligt :)

Anonym sa...

Mycket bra inlägg! Göran Perssons försök att tiga ihjäl arbetslöshetsfrågan i förra årets valrörelse var bland det mest beklämmande man sett i svensk politik. Och jag ska sent glömma när en sosse efter valförlusten fick frågan om varför man inte lagt större vikt vid att diskutera jobben under valrörelsen. Hans svar blev: "Vi har inte fått signaler från våra medlemmar om att detta uppfattas som en viktig fråga"...