jag tillhör den olyckliga skara som inte har en egen trädgård. Även om en egen plätt skog står högst upp på önskelistan kan jag ibland sakna möjligheten att plantera en och annan lök. Detta är tydligen en önskan jag delar med många kvinnor, men inte så många män.
Livet i trädgården är, enligt SvD, inte jämställt. Män gillar maskiner och teknik, därför pysslar de med gräsklippning, grillning och annat som inkluderar gasol, och kanske en liten motor.
Undersökningen är säkert helt korrekt. Egna empiriska studier stödjer i alla fall tesen. Men vad är nyheten? Vi har ett ojämställt samhälle med normer och värderingar som talar om hur en kvinna, respektive en man, egentligen borde bete sig. Det är klart som tusan att det syns i undersökningar.
Detta gäller oavsett om vi råkar befinna oss i trädgården, i trafiken, i sängen, i skolan, i köket, på jobbet, eller hemma hos grannen.
Solen skiner i Hudik, men jag ska bege mig till sydligare breddgrader för att hälsa på min vän Emma i Lund. Sen har jag en hel veckas semester. Lyx.
Ukraina, EU och Ryssland
10 år sedan
7 kommentarer:
Det stämmer kanske visserligen, men frågan är om det är fel att det statistiskt sett finns en könsdelning i trädgården? Då det inte existerar tvång är det, för mig, irrelevant vem som gör vad i trädgården (och livet i stort i övrigt).
Men Sundevall; frågan man måste ställa sig (som Marie nästan gör) är ju varför det inte existerar något tvång? Varför känns det självklart för den testosteronstinne att fippla med gräs och jord med en motor och allehanda oljeblandningar - när den mer östrogena typen helst föredrar en liten nätt spade, några frön och en vattenkanna?
Men ett ekonomiskt argument kanske är mer tilltalande: Ponera att kvinnan i huset (om vi nu utgår från ett heteroförhållande) stukat båda handlederna och dessutom drabbats av en rejäl hösnuva och därmed inte kan påbörja sommarplanteringen. Mannen vägrar att utföra arbetet med hänvisning till ett ifrågasättande av dennes machopoäng. Arbetet blir inte utfört och en ekonomisk förlust blottas på grund av icke ifrågasatta könsnormativiteter.
Klart att det finns en poäng i det hela men trädgårdsarbetet känns ändå frivilligt.
Köper man ett hus så ingår hushållsarbetet, men alla köper inte hus för att de är intresserade av en trådgård utan mer av en plätt gräs. För många ses nog trädgården mer som ett intresse än ett måste. Jag skulle gissa att det är vad Sundevall menar och beredd att hålla med.
Den ekonomiska poängen är också svår att göra, mest för att de flesta förmodligen inte köper en trädgård för att så grönsaker.
Att göra allt till könsroller känns lite ointressant även om poänger finns.
Hos ett antal så kallade feminister lever åsikten om att mannen ska första arbeta heltid, sedan klippa gräset, fixa bilen, reparera huset och sota skorstenen. Sen efter det måste han laga mat, bada barnen och städa huset.
Kvinnan däremot ska absolut inte göra "tekniska" saker som hon inte påstår sig klara av. Mannen arbetar 20 timmar och kvinnan gnäller om jämställdhet.
Det finns också många feminister (inklusive mig själv) som anser att om mannen diskar, städar och jobbar, så kan kvinna klippa gräset, fixa bilen och jobba, eller varför inte båda jobbar och delar allt hushållsarbete jämt, städar ihp eller städar varannan gång var och dylikt....
Jag är feminist och är av den åsikten att skorstensfejande, hushållsstädning, bilreparationer och gräsklippning mer än gärna kan lejas bort till driftiga företagare.
Därefter kan man ställa sig frågan varför mannen vill grilla och kvinnan plantera blommor.
Skicka en kommentar