Tonen på vissa bloggar är hätsk. Vissa tänker till och med säga upp bekantskapen med gamla vänner om de trycker på fel knapp i nästa onsdags votering om utökade möjligheter till signalspaning.
Det ledamöter som Annie och Fredrick brottas med just nu är inte lätt. De sitter i en tämligen effektiv rävsax, där ett framtida inflytande och många viktiga uppdrag kan stå på spel för en knapptryckning i en fråga där de troligtvis förlorar ändå.
Men i slutändan kommer ändå principer att stå mot lojalitet. Jag hoppas, och nästan förutsätter, att principerna kommer att vinna.
En sen kväll på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen stöter jag på en överförfriskad högre chef för FRA. Hans högst diskutabla beteende blev en påminnelse om vad man brukar kalla den mänskliga faktorn.
Rikets säkerhet, och en eventuell risk för terrorangrepp måste vägas mot den personliga integriteten. Det är lätt att försäkra att allt kommer att gå rätt till, att enskilda personers mejl inte kommer att beröras. Att material kommer att förstöras.
Den springande punkten är att vi inte kan vara säkra på att det blir så. Vi ger staten verktyg att läsa i stort sett all elektronisk konversation. Samtidigt är insynen, kontrollen och möjligheten för politiker att dra i bromsen är nästan obefintlig.
Det går att dra i bromsen nu. Det är läge att göra det, men Annie och Fredrik förblir faktiskt mina vänner oavsett val.
För övrigt…
… var min morfar värnpliktig signalspanare på FRA. På den tiden var det morsekodning som gällde.
Ukraina, EU och Ryssland
10 år sedan
4 kommentarer:
Jag förstår inte alls alla kval som genomlids av liberaler i riksdagen.
När man är för personval måste det vara helt naturligt att rösta enligt sin övertygelse, enligt mitt sätt att se på det.
Är det månne för att få uppmärksamhet?
//ninni
En bra film till att sprida:
Fler bra filmer om FRA - en filmscen och två sånger
Ninni! Klart att du har rätt i teorin. I praktiken jobbar man i ett lag i riksdagen, och många beslut handlar om kompromisser.
Frispel i samtliga frågor skulle leda till att regeringens underlag skulle vara fruktansvärt ostabilt, vilket i förlängningen inte är bra för sverige. Att frångå partilinjen är inget beslut man ska ta lätt på.
Men ibland är det givetvis nödvändigt.
De röstade visst inte med sina fina liberala hjärtan utan med tanke på sin riksdagslön verkar det som...
Skicka en kommentar