tisdag, maj 09, 2006

Lex Bobby

Man brukar ofta påstå att grannar på landet är nyfikna. Om det ändå vore så väl. Vissa påstår att socialtjänsten lägger sig i, i vissa fall skulle det vara fantastiskt om det var sant. Jag tänker på Bobby, han som tidigare bara var ett barn med en knepig diagnos, men som nu har blivit Bobby med hela Svenska folket. Det lät nästan folkkärt, alla bryr sig om Bobby. Problemet är bara att ingen verkligen brydde sig om Bobby när det behövdes, och nu bryr sig inte Bobby längre.

Detaljerna om vad som hänt honom har gått att läsa överallt. Det är vidrigt och går inte riktigt att ta till sig. Tydligen har man kommit fram till att varken skolan eller socialtjänsten kan lastas för vad som hänt, förmodligen är det sant, de har gjort det som förväntats av dem.

Men resten av världen då? Alla de som var grannar till Bobbys styvpappa i den småländska skogen, alla de som anade att något pågick men som blundade. Alla vi som aldrig tänker på barnmisshandel förrän vi får den smetad i ansiktet av Expressen? Har vi också gjort det som förväntas av oss?

Gränsen mellan att lägga näsan i blöt och bry sig om är ganska hårfin. Jag undrar om hela Sverige känner en sorts kollektiv skuld, kanske är det därför som man illa kvickt författar en lex Bobby. Jag hoppas att den hjälper.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet! Jag har som många anra skrivit om det här också.Vi får verkligen hoppas att all uppmärksamhet kring fallet leder till förändring i framtiden både med lagar samt hur vi i samhället reagerar, det är verkligen på tiden!

Anonym sa...

Debattören Paul Nilsson hade i Skånska Dagbladet 9 maj nedanstående intressanta insändare om Muslimska Förbundets ordförandes fru och hennes kandidatur till centern i riksdagen. Ebtisam Aldebe är gift med Mahmoud Aldebe, som avslöjades i Uppdrag Granskning 2 maj om sitt valsamarbete med socialdemokratiska Broderskapsrörelsen:

"Ebtisam Aldebe är muslim och riksdagskandidat för centerpartiet. Hon står på tredjeplats på centerpartiets riksdagslista i Stockholms kommun.

I Rapport den 28 april säger hon att hon vill ha särlagstiftning för muslimer i Sverige. Anser centerpartiet att detta är förenligt med centerpartiets ideologi och värderingar? Anser centerpartiet att det är okej att islamister kandiderar för partiet? Om så är fallet så borde centerpartiet byta namn till: Nya Islamiska Centerpartiet.

Paul Nilsson"

Marie sa...

Anonymous! Såhär kommenterar Abtisam själv inslaget...


-I ett inslag i Rapport den 28 april ges intrycket av att jag skulleförespråka särskilda lagar för muslimer i Sverige. Intervjuaren ställde en fråga vid intervjutillfället och läste sedan upp en annan formulering när inslaget sändes. Jag vill inte ändra på lagarna om arvsrätt. Däremot redogjorde jag för olika problem som kan uppstå när vissa muslimska traditioner möter reglerna i det svenska samhället.

-När jag valde att kandidera till riksdagen för Centerpartiet ställde jag mig bakom partiets grundvalar. Liksom för andra centerföreträdare är det också för mig självklart att alla människor har lika rätt och värde och att alla ska vara lika inför lagen.

-Jag arbetar mycket med integrationsfrågor. Det är mycket viktigt att Sveriges muslimer också hörs i debatten – därför tänker jag stå på mig när det gäller kvaliteten i hemspråksundervisningen, tjejkvällar i badhusen, invandrade kvinnors möjligheter till jobb och muslimska kvinnors rätt till skilsmässa både i Sverige och i hemlandet.

Ebtisam Aldebe, riksdagskandidat för Centerpartiet i Stockholm.

Nickersson sa...

Ska vi inte ha MINDRE av myndighetskontroll..?

Anonym sa...

Marie saknar kunskap om oss araber.
Uppdragsgranskningen har förfalskat sanningen. Jag är en vanlig människa som älskar alla.
Ni måste lära känna oss araber. Vi är inte som ni tror lilla gumman.
Ni är analfbeter i politik och följer mediefolkets styre.