fredag, oktober 20, 2006

Bra blåst på fjället

Maud Olofsson öppnar i dagens DN upp för att bygga vindkraftverk i fjällen. Klokt tänkt Maud. Fjällvärlden är storslagen, vacker och värd att bevara. Inte konservera. Ytor där människor vanligtvis inte befinner sig och som inte på annat sätt har ett exceptionellt värde borde gå att använda. Oavsett om det ligger i Sysslebäck eller i Härjedalen.
Den konservatoriska hembygdstanken är farlig för glesbygden. Det är jättegulligt med små röda stugor eller pittoreska renskötare. Men om inte expansionen, tekniken och näringslivet tillåts komma till glesbygden så är det snart gonatt' även med allt det som är pittoreskt och sött. Fast det är klart, Skansen finns ju kvar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vindkraft är och förblir idioti. Ger aldrig tillbaka tillräckligt mycket kWh för att vara värt det. Kan ni ta och släppa vindkraften någon gång i centerpartiet eller är ni för mycket utopister??? Varför pratar ni aldrig med energiexperter innan ni uttalar er om er för-bra-för-att-vara-sann-kraft?

Fler kärnkraftverk eller fler uppdämnda älvar löser våra energibehov på miljövänliga sätt. Det är bara att välja.

Marie sa...

Eller så kan man tänka sig olika former av energi. På vissa ställen är det faktiskt möjligt att vara i stort sett självförsörjande på vind och solkraft. Falkenbergs kommun tex.

På andra ställen är det svårare, genom att säga att vindkraft kan funka har jag, mig veterligt, inte stängt några dörrar till andra energislag.