torsdag, april 17, 2008

Axén behövdes

Politiker hoppar av, det händer titt som tätt. Oftast beror det på misstag, förlorat förtroende eller ålderns rätt. I Kristina Axén Olins fall är det inget av dem.

-Priset blev för högt, säger hon. Det känns så ända in i märgen trist. Inte bara därför att hon var en lysande politiker, utan också därför att det säger något om vårt politiska klimat.

Det handlar inte bara om kvinnor i den absoluta politiska toppen, det handlar om också om kvinnor i kommun- och landstingspolitiken. Precis som så många andra lider förmodligen Axén Olin av "duktig-flicka-syndromet". Man ska klara allt själv, och man duger aldrig. Det går till en viss gräns, sen tar det stopp.

Det är ingen högoddsare att Axén Olin kommer att ersättas av en äldre man, och stockholmspolitiken blir ännu lite mer homogen. Men jag hoppas att jag har fel.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Meh - vad spelar det för roll vilket kön folk har. Väldigt vad du hakar upp dig på det? Blir det homogent bara för att en folksamling består av många med samma kön.

Folk är olika oavsett vad de har mellan benen - basta!

Anonym sa...

...Sen kan man ställa sig frågande till hur mycket du vet om vad (i) och hur mycket hennes privatliv och har influerat valet.

Marie sa...

Jag kanske har hakat upp mig på kön, och det är nog i så fall en jäkla tur eftersom det finns andra som inte ser det ojämställda samhället över huvud taget.

Det jag vet om Axén Ohlins privatliv är det hon själv har sagt i tidningar och tv, där hon har varit tämligen öppenhjärtlig. Jag kan givetvis bara anta, men jag tror inte att jag är helt fel ute.

För övrigt fick jag dessutom rätt om hennes efterträdare.