lördag, april 05, 2008

En lördag i Falun

Solen skiner och jag är i vackra Falun. Centerpartiet har sin distriktsstämma och jag har varit inledningstalare. Passade också på att ta en sväng förbi Svearådet i CUF som hade motionsbehandling.

Temat för mitt anförande var tre kvinnor i Alliansens sverige. För de två första går det ganska bra, de gynnas av många beslut. För den sista, en ung tjej, finns mycket kvar att göra.

Socialsstyrelsens lägesrapport över folkhälsan som presenterades förra veckan visar på ganska skrämmande resultat. Bland unga, och framförallt unga tjejer, minskar folkhälsan drastiskt. Undervikt är dubbelt så vanligt bland unga tjejer som fetma och självmordsförsöken ökar lavinartat.

Samtidigt ökar folkhälsan - och fetman, bland äldre. Åtgärderna riktas mot att minska fetman, vilket med största sannolikhet har ett samband med ålderssammansättningen i landstingsfullmäktige runt om i landet.

Statistiskt sett innebär ökningen av självmordsförsök att över 1000 unga personer försökte ta sitt liv, bara i Dalarna, förra året. Barn och ungdomspsyk i länet tillhandahåller sex akutplatser... Ungas hälsa måste prioriteras. Tjocka gubbar har gått före unga tjejer allt för länge.

Inga kommentarer: