tisdag, april 08, 2008

Feta gubbar vs. svältande brudar

Morgondagens ledare i Hudiksvalls Tidning kommer att handlar om ungas kassa folkhälsa. Socialstyrelsens rapport från i slutet av mars visar bland annat att självmordsförsöken bland unga ökar drastiskt, främst bland tjejer. Och när gubbarna bara blir fetare och fetare så är undervikt dubbelt så vanligt som fetma bland unga tjejer.

Rapporten bekräftar en bild som jag har tyckt mig se under en ganska lång tid. Svält och sönderskurna handleder är bara yttre tecken på att något är fel - på insidan. Självmordsförsöken är det slutgiltiga ropet på hjälp.

Över tusen unga har försökt ta sitt liv, bara i Gävleborgs län 2005-2006. Orsaken till detta kan jag knappt ens börja spekulera i. Däremot kan man fundera på varför ingenting görs.

Jag satt och funderade på detta över en kopp kaffe idag och surfade in på www.val.se. På denna ypperliga sida för politiska nördar kan man bland annat se antalet ledamöter i Sveriges landstingsfullmäktige fördelade på ålder och kön.

En enda tjej under 21 år finns i samtliga landstingsfullmäktige. En enda. Fyra killar i samma ålder gör henne sällskap. Vi pratar alltså hela Sverige.

Det är inte konstigt att feta gubbar och deras sjukdomar prioriteras framför ungdomar och kanske framförallt unga tjejer. Man är sig själv närmast, är det inte så det brukar heta?

Inga kommentarer: