torsdag, maj 22, 2008

Bonderörelse i 2000-talet

För tio år sedan var Sveriges bönder totalt uträknade. Gnälliga och bittra EU-motståndare med fula overaller, för att göra en lång beskrivning kort. Men sen vände det, "de gröna näringarna" fick bli samlingsnamn för en tillväxtbransch, som kanske inte såg ut precis så som man hade trott, men som andades framtidstro.

Rent imagemässigt tror jag att vi kan spåra förändringen tillbaks till något så konkret som LRF-ungdomens svarta tighta t-shirt med gultrycket "Bonde" på bröstet. Det var coolt och kaxigt.

Sen kom den berömda ketchupeffekten, vilket så småningom kulminerade Sveriges sötaste dokusåpa - Bonde Söker Fru. När jag igår slog på tv:n och råkade hamna mitt i införprogrammet till nästa säsong fick jag ytterligare ett bevis på att något håller på att hända. Tv4 har letat reda på en bögbonde! Äntligen, som Gert skulle ha sagt.

Till sist. LRF-media lanserar i dagarna det nya livsstilsmagasinet Ecoqueen. En glassig tidning för dig som bryr dig om miljön. Äntligen, en gång till. Bonderörelsen har tagit klivet in i nästa århundrade. Det finns andra branscher som borde följa efter...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vadå "äntligen"? Bönder är väl som folk är mest? Några är kvinnor, några är män, några är bögar. Att hålla på att uppmärksamma folk för att de har en extra x-kromosom eller en viss sexuell läggning är så långt från liberal man kan komma.

Marie sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Marie sa...

Japp, bönder är som folk är mest. Problemet är att i människors ögon är bönder synonymt med en vit heterosexuell man i medelåldern. Därför är det ganska skönt att lite stereotyper bryts. Visa på mångfalden, det är väl ändå ganska liberalt om vi nu ska göra partipolitik av homosexuella bönder...