måndag, maj 12, 2008

Det är fult att kidnappa döingar

Jag är född och uppvuxen på den västra sidan av sjön Fryken. Tvärs över sjön, bara några kilometer fågelvägen ligger Mårbacka. Farmor kom en gång till Sverige som barnflicka på grund av sin fascination för Selma Lagerlöf, hon slutade sin yrkesverksamma bana som guide på Mårbacka.

Jag har en mjuk fläck i mitt hjärta för Selma Lagerlöf. Det smärtade därför i själen när Sverigedemokraterna för någon vecka sedan kidnappade min döda idol. Man kan fundera på om Sverigedemokraterna har rekryteringsproblem, saknar man goda, nu levande förebilder? Det känns som en högst trolig förklaring.

"Selma Lagerlöf var ingen uttalad nationalist och inte heller någon politiker men betoningen av hembygden och den folkliga kulturen som Selma skildrade skulle idag setts som djupt opassande och fruktansvärt bakåtsträvande av alla partier utom Sverigedemokraterna. Genom berättelsen om Nils Holgerssons resa fick svenska skolbarn förr sin bild av Sveriges olika landskap och färgstarka kultur."

Det är svårt att argumentera om vad någon annan tycker, än svårare när personen i fråga är död sedan ett halvt decennium. Men lika övertygad som partisekretare Björn Söder är om att han har rätt, lika övertygad är jag att han har fel.

Selmas historier handlar om en nyfikenhet på andra människor, deras tankar och deras kultur. Hon hade en stor förståelse för människors olikheter och en enorm empati för dem som inte riktigt passade in i mallen.

En kvinna som bröt mer manlig mark än någon av dagens feminister ens kan fundera över, som med största sannolikhet var lesbisk, ägde sin egen gård, blev första kvinnan i Svenska Akademien och dessutom fick nobelpriset i litteratur hade förmodligen redan då, i 1900-talets början, fnyst åt Sverigedemokraternas kvinnosyn.

Ett hett lästips för den som verkligen är intresserad är Selmas dagböcker från barndomsåren.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tror du att Selma skulle varit nyfiken på kvinnokränkare, halalslakt , hedersmord, könsstympning och grova gängvåldtäckter samt annat grovt eskalerande nysvenska förteelser? Tror du hon hade varit nyfiken på en fin moske tillsammans med ett gäng minareter för dagliga böneutrop i Mårbacka?

Marie sa...

Jo just det. Det är ju så det funkar, öppenhet och tolerans innebär att allt världens otyg flyttar in i trädgården och villan.

Du som värnar om det svenska kan ju då givetvis se fram emot att få Anders Eklund i sängen, diverse kvinnomisshandlare i köket, samt en arisk österrikare med tortyrkammare i källaren. Grattis.

Stefan Lundkvist sa...

Sedan är det väl nyfikenheten på nya kulturer (och viljan att förändra det mindre bra med dem) som skiljer öppna människor och främlingsfientliga diton.