torsdag, maj 08, 2008

Engla i liten och stor värld

Världen är liten, säger man ofta. Ett exempel på det är att jag veckan innan Engla Juncosa Höglund försvann satt och diskuterade Anders Eklund över en öl. Personen jag pratade med berättade om en märklig typ som alltid käkade mat på gatuköket där hon jobbade för tio år sedan. Vi pratade om unga tjejers utsatthet, hon berättade att killen brukade köpa sprit till dem, mot att han fick vara med på deras fester.

En vecka senare visade det sig att samma man hade rövat bort och mördat en liten tjej på väg hem från fotbollsträningen. Världen blev helt plötsligt skrämmande liten.

Men världen är faktiskt oftast väldigt stor. Barn mördas, våldtas och svälter - varje dag. Fallet med Engla är djupt tragiskt och fruktansvärt, men det är inte unikt. Med hänvisning till någon slags allmän sorg väljer Svt att direktsända begravningen. Kan sorg verkligen vara allmän? Kan man sörja någon man inte träffat?

Media har frossat i sorgen. Att barnet som mördades och försvann råkade ha det bildmässiga namnet Engla ska nog inte underskattas. En begravning av ett ungt barn är en tragedi, det är inte public service.

Inga kommentarer: