onsdag, september 17, 2008

Får jag vara skummet på din latte?

Att vara domedagsprofet överlämnar jag gärna till andra. Jag tror att vi klara av att förändra det mesta, så även ett ojämställt samhälle. Men idag stötte jag på en sällsynt märklig krönika som fick mig att fundera på om jag kanske har fel, jag förflyttades helt plötsligt tillbaks till förra seklets början.

På sidan www.ment.se skriver Julia krönikor om "Sex in the office". Biologismen når nya höjder. Citatet nedan är visserligen kreativt;

"Vi är som saltet i maten, skummet på latten, chokladsåsen på marängsvissen. Vi behövs och står oftast bakom varje framgångsrik man. "

Tyvärr är nog verkligheten den att så länge kvinnor nöjer sig med att vara garnityr kommer vi inte heller att ses som något annat än det.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Eller hur. Sluta dalta, och kommer över till queerfeminismen.

Anonym sa...

Är det biologiska något negativt? Är det något negativt att män och i viss mån andra kvinnor blir som hypnotiserade då vackra kvinnor frigör sina feromoner? Utan de biologiska skillnaderna mellan män och kvinnor hade troligtvis inte vår art överlevt tills idag.

de biologiska förhållandena är något som kvinnor kan nyttja till sin fördel på många sätt...

Marie sa...

Anonym: Det är klart att det finns skillnader mellan mig och en man, mina bröst tillexempel. Men den biologiska skillnaden är i sammanhanget obetydlig, och skillnaden mellan individer - oavsett kön, är betydligt större.

Men det finns en grundläggande skillnad mellan det faktum att vi har olika kön - och att vi beter oss "kvinnligt" respektive "manligt".

Vad som är kvinnligt och manligt har förändrats genom årens lopp, jag (och de flesta kvinnor med mig) hade förmodligen blivit stämplade som oerhört manliga för bara femtio år sedan, många män (tillexempel de som väljer att vara föräldralediga, eller att jobba inom vården) hade förmodligen inte betraktats med blida ögon under samma tid.

Tack gode gud för att utvecklingen går framåt! Så småningom kommer vi kanske till en verklighet där vem du är blir viktigare än vad som döljer sig under din kjol. Jag är dessutom övertygad om att sexigheten, eller artens fortlevnad, inte är hotad av det faktum att vi kvinnor inte per automatik är garnityr, skummet på din latte, eller chokladsåsen på din glass.

Anonym sa...

Det är du själv som lägger fram ett sådant påstående och synsätt om att kvinnor skulle vara garnityr, vad du nu menar med det...

Det är förövrigt vetenskapligt bevisat många stora skillnader mellan män och kvinnor. Exempelvis ser hjärnorna olika ut hormonerna är olika och fungerar på olika sätt i män och kvinnors kroppar. Det är inte bara ytligt män och kvinnor är olika!

på många sätt är män nog mer lika andra handjur än kvinnor...

Självklart är det vårt agerande som individer som huvudsakligen i våra sociala relationer ska avgöra hur vi bemöts, men det är omöjligt att komma ifrån att det finns biologiska skillnader som gör att vi agerar instinktivt på olika sätt, men även också uppfattar saker på olika sätt.

Leo Pierini sa...

Hon har väl visserligen många poänger i sin artikel, det är mycket man känner igen; men någon borde skicka henne på grammatikskola...