söndag, januari 15, 2006

Könsroller krossar killar.

Enligt en artikel i dagens DN löper killar större risk än tjejer att utveckla alkoholism och antisocialt beteende. Enligt Jenny Eklund, som nästa vecka presenterar sin doktorsavhandling, beror detta till stor del på skillnader i bemötande. Det verkar finnas en acceptans för att killar slåss.

"En förklaring kan vara att omgivningen har olika förväntningar på hur pojkar och flickor ska bete sig och reagerar olika på deras beteende redan när de är små. Det tycks finnas en acceptans för att pojkar slåss, men mycket pekar på att omgivningen inte accepterar samma beteende hos flickor.

Förväntningarna kan i sin tur leda till att pojkar får uppfattningen att det är accepterat att de slåss, medan många flickor får ett mer inåtvänt beteende."

Min poäng är, som många gånger förr, - att krossa könsrollerna innebär inte bara fördelar för den del av befolkningen som innehar bröst. Det är inte ok att killar slåss, det är skrämmande att det sker med acceptans av samhället.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det är synd att inte fler män inser att gamla unkna könsroller är av ondo. Ett vanligt argument för att alla män minsann inte har makt brukar vara att fler män än kvinnor är uteliggare. De ser alltså inte att det är ett resultat av könsoller. Män blir uteliggare för att det anses fjolligt för män att tala om känslor. Om man ska hårdra det. De tar till flaskan istället.

Anonym sa...

va i Helvette... va fan ere för fel på att män ska va tuffa å tjejer snygga å mesiga??? vi kanske trivs i våra könsroller?!!?
vafan ska man ta kål på dom för? skulle de inte va tråkigt med ett samhälle där alla var exakt likadana? män och kvinnor är olika har alltid varit det och kommer alltid att vara!!!!!!