tisdag, februari 14, 2006

Alla hjärtans dag.

Idag har jag surat. På hela dagen fick jag inte en enda ask choklad, inte en enda liten blomsterkvast, inte ens ett litet kort. Sur och grinig styrde jag kosan mot tunnelbanan.

Detta var nog första gången jag åkte tunnelbana i verklig rusningstrafik. Måste erkänna att jag fick en smärre chock, det var knôkfullt som vi säger i värmland. Eftersom jag är en nyfiken människa ägnade jag mina sex väntande minuter åt att iaktta folk. En tanke slog mig, det kryllar faktiskt av människor, som i alla fall till det yttre, ser ut att tillhöra de som fallit mellan maskorna i vårt sociala skyddsnät.

Jag såg inte en, eller två, det var nog snarare tio eller femton. Socialstyrelsens rapport som släpptes för ett par veckor sedan visar att hemlösheten ökar. Måste det vara såhär, vad är det som gör att samhället inte klarar av att ta hand om de som verkligen behöver det? Är detta socialdemokraternas Sverige där alla ska med?

När jag kom hem hade jag fått ett sött kort från min kompis Anna, helt plötsligt kände jag mig inte lika eländig, men den otrevliga känslan i magen, den finns fortfarande kvar.

11 kommentarer:

Nickersson sa...

Men dô, int säger vi fôl "knôkfullt" i Värmlann? Dä ä fôl mer Göttebörjera som görer?

Tio år i Göteborg och värmländskan sitter som smäck ännu!

Marie sa...

Men dô, Ja gjôrt i aall fall. Men å anner sia, sô ä ja int frå ôster värmlann. Så dä ä kansk e dialektal skillna.

Nickersson sa...

Nä men var exkåckt ä du frå da?

Marie sa...

Ja ä ifrå Sunne. I hjârta av Värmlan'.

Nickersson sa...

Jasså, frå Sunne! Ja då vet en ju hôss dä ä fråga ôm! All vet ju att en int´ska lit´på fôlk västerifrå ôm Ämtervikera, österifrå ôm Persberg, nolifrå ôm Ekshär å sörifrå ôm Brattfôrs!

Å Fillipstassinger ä int´å lit´på di häller när jå tänker på´t...

;)

Anonym sa...

och folk blir ju ännu mer trygga och har ännu mer skyddsnät om man slopar LAS och kan sparka folk på dagen... klassiskt (c) förslag har jag hört...

Marie sa...

Japp Kalle, det beror ju på hur man definierar trygghet. Era plusjobb genererar ju varken A-kassa eller pensionspoäng. Unga idag är redan ett B-lag, Det har sossarna konstruerat. De har projektanställningar, visstidsanställningar och vikariat.

Om nu en uppluckring av LAS skulle skapa fler jobb, är det verkligen så värdelöst? Jag inbillade mig att Kalle representerar ett arbetarparti, men det kanske var i en förgången tid...

Nickersson sa...

"Era plusjobb genererar ju varken A-kassa eller pensionspoäng."

Nej men riktig lön och ger en oerhörd chans att ta sig in på arbetsmarknaden igen. jag är inte för plusjobben men om inte SAF vill anställa så måste man ta till metoder.

Marie sa...

"jag är inte för plusjobben men om inte SAF vill anställa så måste man ta till metoder"

Men varför VILL inte SAF anställa?? Kanske för att politiken sossarna driver gör det dyrt och svårt?

Nickersson sa...

Skitsnack, det är inte ett dugg svårare och dyrare än för ett par år sedan, vad är det som blivit så hemskt helt plötsligt?

Klart det är politik.

Marie sa...

Globaliseringen till exempel. Svenska företag utsätts för en helt annan konkurrens idag än för bara ett par år sedan.

En av de saker som borde vara lätt och billigt är ju just att anställa. Om man inte ens klarar av att erbjuda den möjligheten i Sverige är det kanske inte så konstigt att företag kursar eller flyttar utomlands.