fredag, februari 10, 2006

En bajsbrun historia

Peter Wolodarski får frispel på dagens ledarsida i DN. Ibland hör Peter storstadsbor säga att de tänker rösta på Centerpartiet. Detta är tydligen inte acceptabelt pga. Centerpartiets bajsbruna historia, ja bitvis är den verkligen bajsbrun.

Kanske är det så att vi borde skriva en vitbok, kanske gör det att det bruna suddas ut? Jag tror tyvärr inte det. Vår historia är vad den är, med eller utan bok. Det enda man kan göra är att be om ursäkt, för idéer som formulerades 50 år innan jag föddes.

Ska Centerpartiets politik idag dömas utifrån vad som var då? Att vi inte publicerat en bok, innebär det att vi inte tagit tag i frågorna?

En inte allt för vild gissning är att Peter röstade på Folkpartiet i förra valet. Ett parti som idag inte klarar av att stå upp för de liberala värderingarna, som vill ha både språktest och övergångsregler. Är det bättre?

13 kommentarer:

Anonym sa...

Ja för att inte nämna moderaterna som ju har en sådan fläckfri historia...

Anonym sa...

Attitydmätningarna är entydiga. Störst främlingsfientlighet finns bland resurssvaga och lågutbildade, i riksdagspartiernas fall alltså bland Socialdemokrater och Centerpartister.

Anonym sa...

Wolodarski gör partipolitik av en gemensam brun historia. Han kan bättre.

Alla partier, inkl. dåvarande Folkpartiet röstade för ett rasbiologiskt institut i Uppsala och för tvångssterilisering.

Det var enbart en avvikande konservativ politiker, Hjalmar Hammarskjöld, som på allvar protesterade emot tvångssteriliseringen: http://www.contra.nu/c044prov.html

Han fick visst medhåll av bondeförbundaren Carl Reuterskiöld.

De som var ledande i kampen för tvångssteriliseringar var Socialdemokratiska kvinnoförbundet. Har de gjort upp med sin historia? Läs och dra egna slutsatser:
http://www.s-kvinnor.a.se/?s=56H#

Bakgrunden till tvångssteriliseringslagstiftningen är följande: "Det var psykiatrikern Alfred Petrén som var mannen bakom den svenska steriliseringslagstiftningen. Han var socialdemokratisk riksdagsman och överinspektör för sinnessjukvården. Han skrev 1922 den första riksdagsmotionen om att sterilisera psykiskt sjuka, främst sådana som var rättsinkapabla (det vill säga så mentalt efterblivna att de hade svårt att förstå sin egen situation). Motionären hade samlat in stöd från ett flertal partikamrater, några liberaler och den välkände bondeförbundaren Nils Wohlin. Det kan särskilt noteras att ingen högerman (moderat) undertecknade motionen."

Högern kom ändå att senare instämma i motionens budskap. En högerman ville gå längre och föreslog att: "... en sterilisering även skulle kunna gå till så att könskörtlarna opererades bort för att minska sexualdriften hos till exempel våldtäktsmän." Liberalen Ulrik Lenander instämde i detta.

Makarna Myrdal skrev följande i boken "Kris i befolkningsfrågan": "Helst skulle man på den vägen vilja utrota all slags fysisk och psykisk mindervärdighet inom befolkningen, både sinnesslöhet och sinnessjukdom, kroppsliga sjukdomar och dåliga karaktärsanlag".

På Socialdemokraternas hemsida står följande om makarna Myrdal: "År 1934 gav Gunnar och Alva Myrdal tillsammans ut en bok med namnet "Kris i befolkningsfrågan". De skrev om en helt ny fördelningspolitik. Bland annat föreslog de att folket gemensamt skulle vara med och betala en större del av kostnaden för att försörja ett barn. Boken skapade en livlig debatt om barn-, familje- och bostadspolitiken och var betydelsefull i utformningen av reformpolitiken."

Historierevisionism?

Läs mer här: http://www.socialdemokraterna.se/sapdesign.nsf/main?openagent&Layout=Undersida&docid=FBF654D554F384DBC1256B9F00354EC7

Har Folkpartiet nämnt sina ledamöter som pläderade för bland annat tvångssterilisering? Nej, det har de inte: http://www.folkpartiet.se/templates/SimplePage____4189.aspx

Det kanske finns fler partier än Centerpartiet som behöver ta itu med sin historiebeskrivning.

Men till slut vill jag ändå påpeka att Centerpartiet har lovat att skriva en vitbok. Ett löfte är ett löfte! Eller hur? Dessutom borde Centerpartiet skriva ut klart och tydligt i sin historiebeskrivning att Centerpartiet var nazianstruket på 1930-talet. Hela det svenska samhället borde lära sig av sin historia och stå upp för de misstag som gjorts. Därmed inte sagt att vi ska ägna oss åt kollektiv skuldbeläggning som liberalen Wolodarski ägnar sig åt (och som centerfeministerna idag ägnar sig åt).

Traditionalist sa...

Och hur många invandrarvänner har du?

Marie sa...

Magnus, skärp dig!

Centerpartiet är det parti som är "svenskast" i riksdagen, dvs. har minst invandrare. Det är en stor brist och något vi jobbar hårt med. Jag är uppvuxen i den Svenska myllan, där finns det inte heller särskilt många invandrare, tyvärr, de skulle behövas.

Men det är väl klart att jag har vänner som är invandrare, vad tror du egentligen?

Traditionalist sa...

Det var det löjligaste argument jag stött på - på länge! "Skärp dig" - alltså! Tja, nu har jag skärpt mig och jag förstår att det låter hemskt osv men varför behövs de?

Marie sa...

Egentligen borde jag inte ens svara. Varför behövs de? Hur skapades det som vi idag kallar för "svenskt"?

Genom influenser från andra kulturer. Det finns en orsak till att man 500f.kr hade en utvecklad kultur runt medelhavet - där möttes människor från olika kulturer.

På samma sätt är jag övertygad om att ett homogent samhälle kommer att stagnera, samtidigt som ett mångkulturellt samhälle kommer att utvecklas.

Traditionalist sa...

Tja, det är åtminstone den enda sanning som tillåts sägas!? Vilket du ju också så ironiskt väl illustrerar med din kommentar: "egentligen borde jag inte ens svara." Men visst jag är inte främmande inför tanken att det behövs ett visst utbyte och att ett sådant är nyttigt. Men vad det har med dagens frapperande och förfäande etnomasochism att göra förstår jag inte. Hur försvarar du till exempel moraliskt inför dig själv att ditt parti (fullständigt grundlagsvidrigt naturligtvis) vill censurera Sverigedemokraterna!? Och att ni när det inte fungerar istället slår till med en HMF-anmälan mot samma parti?

Traditionalist sa...

Japan stagnerande?

Nickersson sa...

Sverigedemokraterna SKA anmälas för hets mot folkgrupp.

Traditionalist sa...

Spännande och medsvepande argumentationsteknik där Nickersson :-)

Jag har förresten skrivit något litet om denna vår diskussion på min blogg.

Marie sa...

Magnus! Smickrande att du ägnar ett helt blogginlägg åt mig. Dock tycker inte jag att du är riktigt lika intressant och avböjer därför att kommentera din smörja.

Traditionalist sa...

Duktiga Marie = svarslös = platt fall = duktiga Marie har ytterligare floskler på lager i bakfickan (åtminstone 5/6 ytterligare såsom: väx upp, när skall du bli vuxen och usch vad omogen du är).