lördag, oktober 21, 2006

Puckade Putin

Får man skriva så om en av världens mäktigaste ledare? Jag bestämmer mig för att man får det. Ett klokt talesätt är som man bäddar får man ligga. Som Putin bäddat med sin kassa kvinnosyn hoppas jag att han aldrig mer får ligga...

"- Hälsa presidenten, som verkligen överraskade oss. Vilken kraftfull man han visar sig vara! Han våldtog tio kvinnor, det trodde jag inte. Vi är alla överraskade och avundsjuka."

Detta var Putins inofficiella kommentar till misstankarna om att Israels president har ofredat tio kvinnor sexuellt. Maktens korridorer är allt för ofta en klubb för manlig inbördes beundran. Kommentarer som ovan fälls nog oftare än vad vi vill veta och då tas de förmodligen emot som skämt och roliga anekdoter.

Problemet blir när man yttrar dem vid ett officiellt besök med samlade pressen närvarande, om mikrofonen dessutom råkar vara på kan det bli riktigt pinsamt. Egentligen ligger felet långt mycket djupare än Putins brist på human människosyn. Någonting är ruttet inom storpolitiken, det har legat där och pyrt länge. Oftast känner vi inte ens lukten, men då och då sipprar stanken ut. Världen styrs av män, med några få lysande undantag är det faktiskt ett faktum.

Det krävs att strukturer bryts, att kvinnor får makt, att kvinnor krossar dörrar till stängda rum och tar plats i korridorerna. Det krävs också att andra står upp och vägrar acceptera att rysslands ledare har en kvinnosyn som hör hemma på medeltiden.

1 kommentar:

Marie sa...

Haha, tack :-) Borde inte du komma till sthlm snart? Du kan ju ta med sambon oxå, så jag får se på underverket :-)